Uppdrag granskning har granskat grupp- och korttidsboenden för personer med funktionsnedsättning

| 31 oktober, 2018

En flicka som fick allvarliga brännskadorna hon badades på Kofferdalens korttidsboende. Foto: Privat.

Våld, kränkningar och dödsfall på boenden för personer med funktionsnedsättning. Det här så fruktansvärt att jag bokstavligt tappar andan:

“En person får munnen tejpad för att ha pratat för mycket. En annan suger på tummen, då stoppar personalen fingret i kryddstark sås. 17-årige Måns drunknar efter att ha lämnats ensam i badkaret. Uppdrag granskning har granskat grupp- och korttidsboenden för personer med funktionsnedsättning.”

Det är en inblick i en sluten värld med våld, kränkningar – och dödsfall som får mig att må illa. Det är inte så länge sedan debatten handlade om hur svensk sjukvård nedvärderar patienter på grund av deras handikapp. Att sjukvården gör det i så stor utsträckning att personer med funktionsnedsättningar undviker att söka hjälp för att slippa diskriminering av dem som har till uppdrag att aldrig skada, utan om möjligt bota, lindra, och alltid trösta.

Nu får vi läsa om att de som ändå får den hjälp många funktionshindrade in i det längsta undviker att söka, dödas, misshandlas och vanvårdas.

Måns

Måns, som hade en utvecklingsnivå som ett litet barn, lämnades utan tillsyn i ett badkar och drunknade. Hans liv gick inte att rädda.

De två stödassistenter som hade ansvar för Måns den kvällen avskedades och det pågår i skrivande stund en polisutredning

“Det var ingen olyckshändelse det här. Det är precis detta jag varnat för, säger Bo Sannum som under ett år arbetade som stödpedagog på Kofferdalens korttidsboende.”

Det var ingen olyckshändelse därför att de som arbetade på Måns korttidsboende hellre låg i soffan, drack kaffe och tittade på ishockey än tog hand om barnen. De låste också ibland in barnen, och använde så kallad bestraffningspedagogik, vilket är förbjudet enligt lag.

Svensk sjukvård i världsklass har uppenbart stora problem med att se personer med funktionsnedsättning som kompetenta medborgare som förtjänar respekt och lyhördhet. Nu ställer jag mig frågan vilka är det som arbetar på dessa korttidsboenden? Jag vill ha namn! Jag vill veta! Vi har rätt att få veta!!

https://www.svt.se/…/mans-lamnades-ensam-och-drunknade-i-ba…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp