Oculentis betalar 25 000 för skadat öga, men bara om de skriver på sekretessklausul om absolut tystnad.

| 27 november, 2018

Skrev i går om linsföretaget Oculentis och linserna Lentis.
Nu visar det sig att Oculentis har försökt köpa patienters tystnad för 25 000 kronor per öga.
Iren Lundberg som vägrat skriva på något avtal med Oculentis berättar i artikeln hur de försökte köpa hennes tystnad för denna ynkliga summan pengar.
Det var 2013 som Iren Lundberg gjorde en linsbytesoperation som skulle göra så att hon slapp glasögonen. För 49 000 kr tog läkarna på ögonkliniken Memira bort Irens egna linser och ersatte dem med konstgjorda multifokala linser av märket Lentis. Men istället för att ge Iren en perfekt syn på både långt och nära håll, blev hennes syn gradvis allt sämre.

Hon säger: “Till slut såg jag nästan ingenting. Det var grått, disigt och konturlöst, säger Iren Lundberg.
Läkarna upptäckte till slut att hennes ena lins var full av vita prickar. Grumlingen var så omfattande att hon tvingades gå igenom en ny operation. Men denna operation blev inte heller lyckad och nu ser Iren inte ens bra med glasögon.
Frida Göransson som är kvalitetsdirektör på Memira säger: “Det tycker jag naturligtvis är väldigt tråkigt och jag beklagar att det har varit så.”
SVT kommer då med en fråga/påstående: “Kunden har ju inte fått det hon betalade för från början, alltså att kunna se utan glasögon?”

Frida Göransson svarar på detta: “Det är ju orsakat av ett fel på den här medicintekniska produkten som är linsen.”
Men som jag skrev igår så anser dock tillverkaren Oculentis inte att det är något fel på linserna. De skriver till SVT att linsgrumling är en ovanlig men väldokumenterad komplikation som har flera möjliga förklaringar.
Trots att Oculentis både år 2015 och 2017 återkallade vissa tillverkningsserier av Lentis-linserna eftersom de hade visat sig ha en förhöjd risk att bli grumliga efter några år så erkänner de alltså inte att deras linser är undermåliga.

Istället så försöker de som i Irens fall genom ett avtal från Memira, att tillsammans med återförsäljaren Topcon köpa kundernas tystnad för 25 000 kronor per öga. Men för att få pengarna måste patienterna skriva på att de förbinder sig att inte ställa några ytterligare krav på tillverkaren, återförsäljaren eller ögonkliniken. De fick inte heller avslöja något om innehållet i avtalet.
Iren säger: “Jag tycker det här är absolut utpressning, riktigt grav utpressning mot en som verkligen är i underläge. De försöker sopa det under mattan och köpa vår tystnad och det är inte okej att tysta människor som har blivit skadade på det här sättet.”

SVT som har varit i kontakt med flera drabbade säger att avtalet fått skarp kritik från de flesta av de drabbade.
De anser att sekretessklausulen som en munkavle och ett försök att försöka köpa deras tystnad. De tycker även att det är orimligt att de inte ska få ställa några ytterligare krav eftersom de inte vet hur de kommer att påverkas av skadan i framtiden.
Topcon som är den svenska linsleverantören vill inte kommentera fallet. Oculentis beklagar att Iren känner som hon gör, men de vill inte kommentera innehållet i ersättningsavtalet.

På Memira är man självkritisk till avtalet.
De säger: “Vi ska ju inte köpa någons tystnad och det här är kritik som vi tar till oss och för tillbaka till leverantören som faktiskt äger avtalet.”
SVT säger då: “Men om kunden skriver på avtalet så får de ju inte ställa några ytterligare krav på er heller. Är det rimligt?”
Frida Göransson på Memira svarar på detta med: “Vi ska se över den formuleringen för att jag kan förstå om den har misstolkats.”
Till sist så säger en ledsen Iren Lundberg att hon ångrar bittert att som hon uttrycker det, gick på reklamen för ögonoperationen, och hon fortsätter med att säga: “De lovade mig att jag skulle se hur bra som helst. Sedan när det går åt helsike erbjuder man mig en spottstyver. Det tycker jag är för jäkligt.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/de-forsoker-kopa-var-tystnad?fbclid=IwAR3cMgIznNx7K_duUyzSLQasHdQNPtW_8IK-VhBolL3fJQBfpyiC1F_ZyB4