Tino Sanandaji om Malmö, kriminella och hemlösa

| 27 november, 2018

Två ytterligare inslag som bör läsas som en helhet.

“Malmö stad har betalat 70 miljoner till ett stödboende som bland annat ska få kriminella att byta bana. Men nu kan SVT Nyheter Skåne avslöja att en krets gängkriminella använt stödboendets lägenheter som bas…I juli bodde två av killarna ur gänget i samma femrummare på 180 kvadratmeter, bara ett stenkast från centralstationen. Det är företagets mest exklusiva lägenhet, med öppen spis och balkong. Kommunen betalade 1500 kronor per dygn för den ena killen och 1800 för den andra.

Kostnaden inkluderade tillsyn på kvällar och nätter, och det högre priset beror på att mat ingår. Men eftersom killarna inte skötte städningen fick de också städhjälp. Men städhjälpen var inte alltid uppskattad. När en 18-åring en dag fick ett sms om att städerskan skulle komma klockan 13 hotade han med att ”moppa deras ansikte” och att han skulle ”kasta ut dom från balkongen” om han blev väckt…Socialtjänsten betalade drygt 45000 kronor i månaden för Amirs placering – och runt 30000 kronor i månaden för den andre mannen. Samtidigt misstänkte polisen att de två begått brott tillsammans i en utpressningshärva som kopplas till explosionen“

Kvällsposten: ”Hemlösheten i Malmö har ökat lavinartat under det senaste året. På tolv månader har antalet hemlösa barn stigit med 26 procent och sammanlagt står runt 3300 personer utan tak över huvudet…1300 barn saknar bostad – något som enligt Sydsvenskan motsvarar ett hemlöst barn i varannan grundskoleklass. – Det är väldigt allvarligt. Vi måste ha fokus på att lösa det här för barnfamiljerna. Tyvärr går det inte över en natt, så ser inte bostadsmarknaden ut, säger Sedat Arif (S), kommunalråd”

Det är i sig inget fel på att lägga 70 miljoner på att få bort unga ur kriminaliten, men här verkar man dock snarast underlättat brott. Det är också moraliskt tveksamt att belöna kriminella med lyxlägenhet i en stad med över tusen hemlösa barn (observera att de inte är uteliggare, barnfamiljer har ofta någon form av akutboende).

De senaste årnes kaosartade politik har skapat svårlöst misär i Malmö som inte ens kan fixa boende till de barnfamiljer trots sina 5.6 miljarder kr per år i utjämning. I bästa fall får några av dessa hemlösa barn lyxlägenhet och städning av välfärdsstaten om några år om de väljer det kriminella livet.

Tino Sanandaji

Artikel här…