Tino Sanandaji: Sverige påminner mer om en blandning av Lyxfällan där kommuner skuldsätter sig trots högkonjunktur…

| 27 november, 2018

Samtidigt som vi kan underhållas av Sveriges politiska såpopera kommer dagliga rapporter från olika delar av landet om lokal budgetkris i välfärden.

• Regeringskaoset slår hårt mot äldrevården. Övergångsbudgeten saknar de 5 miljarder till välfärden som tidigare utlovats av den rödgröna regeringen. Det slår hårt mot kommunernas äldreomsorg, som tampas med boendeköer och personalbrist

• Ett stålbad väntar överkalixborna. Vid måndagens kommunfullmäktige kom chockbeskedet att mer än 23 miljoner kronor måste sparas in under nästa år – vilket drabbar alla verksamheter. ”Vi har ett oerhört tungt och svårt jobb framför oss”, sa nya kommunalrådet

• Kris hos sjukvården – kan tvingas dra in ambulanser. NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen ska spara pengar.

• Stora nedskärningar klubbade i Härnösand

• På onsdagen presenterade alliansen i Halmstad kommunens budget. 2,4 miljarder ska investeras i skolor, vilket tvingat kommunen som tidigare levt på egna medel, låna fyra miljarder.

• Nyköpings kommun tvingas låna 600 miljoner för att klara investeringar

• Ängelholm tvingas låna för att klara investeringarna

Till skillnad från privata företag genererar kommunal investering i skolor odylik inga intäkter att återbetala med, och brukar därför finansieras med egna medel, inte lån. Det är inga problem att låna för att bygga bostäder som genererar intäkt, men att låna till skolor är ofta i praktiken ett sätt att skjuta upp kostnader till framtiden. Detta är frestande nu när räntan är nära noll, men om räntan återgår till normalnivå kommer en miljardsmäll i ökade ränteutgifter samtidigt som kommuner måste återbetala lånen.

Sverige påminner mer om en blandning av Lyxfällan där kommuner skuldsätter sig trots högkonjunktur och Game of Thrones där självcentrerade karraktärer intrigerar om makten obrydda om de rella hoten mot landet de så desperat vill styra.

Tino Sanandaji

Läs artikel om sjukvården här…