Än en gång dabbar SVT sig när de glömde berätta att statsvetare sitter i Socialdemokraternas verkställande utskottet.

| 30 november, 2018

Nu har SVT gjort det igen, de har bjudit in en ännu en gång en så kallad “expert” för att “reda ut regeringsbildandet. Det var en fadäs som Facebooksidan I allmänhetens tjänst – granskning av public service var först att uppmärksamma.
Det var i torsdagens tidiga Rapportsändning som sänds vid 18,00 som programledaren presenterade Statsvetaren Ulf Bjereld som enbart Socialdemokrat. Men han är inte enbart socialdemokrat, han är en av de inflytelserikaste Socialdemokraterna då han sitter med i partiets verkställande utskott.

Inte nog med det, han är dessutom ordförande för Socialdemokraternas religiösa sidoorganisationen för Tro och Solidaritet.
När han då presenterades med bildbylinen så står där endast hans namn och hans yrke som professor i statsvetenskap, inget annat.
Detta är inte första gången som SVT i blåsväder under året, de har missat att berätta att personer som dyker upp i program är politiker eller opinionsbildare.

 

Tidigare under hösten var det Robin Zachari, tidigare anställd som politisk sekreterare inom Socialdemokraterna som var ”Mannen på gatan” i ett nyhetsinslag.
Innan dess var det i våras då vänsterdebattören Andreas Magnusson, krönikör på opinionssajten Paragraf, som i programmet Opinion Live titulerades som lärare när han gick till hånfull attack på Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Så frågan är om SVT är opolitiskt obundna eller de är hårt bundna till Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet?

För tidigare har SSU-profilen Marwa Karim dykt upp både en och två gånger i ”rutan” utan att tituleras som SSU:are.
Hon var bland annat i SVT Opinion live där hon kallades för ”föreläsare och bloggare”, något som uppmärksammats av bland annat Facebooksidan Politikfakta. Hon har även dykt upp som vanlig ”kvinna på gatan” i ett nyhetsinslag.
Liknande händelser är när genusvetaren och medgrundaren till Feministiskt Initiativ, Tiina Rosenberg, eller ”Diina” som hon fick heta i SVT:s inslag, har dykt upp som ”Kvinnan på gatan” hos SVT i ett nyhetsinslag från 2015 om skatter. Något som bloggen Toklandet uppmärksammade.

Men nu åter till Ulf Bjereld, det är fler medier än SVT som har haft svårt att hålla koll på han och de förtroendeuppdrag inom Socialdemokraterna som han haft. Bland annat har Aftonbladet och SvD intervjuat honom utan att skriva mer än att han är ”S-märkt”. Det är något som har uppmärksammats och kommenterats på Twitter med bland annat, Om Ulf Bjereld ska fortsätta kommentera politik som “S-märkt statsvetare” kan väl Annie Lööf få analysera som “C-märkt jurist” eller så. Som Viktor Barth-KronVerifierat skrev 7 okt. 2016.

Eller som Carl Ström skrev som kommentar på ett Tweet grån SvD då de hade nämnt honom som S-märkt statsvetare i en artikel. Han skev då detta som svar: OK! Men varför inte använda en statsvetare som inte tillhör S-ledningen och dess VU samt är ordf för en stor delgrupp av S. den 9 nov. 2016.
Så vad är det med detta medier och deras mörkande av höga Socialdemokrater?
Tror de verkligen inte att medborgarna känner igen dem när de gång på gång dyker upp i medierna och att de dyker upp med olika titlar eller epitet?

https://nyheteridag.se/svt-glomde-beratta-att-statsvetare…/…
https://twitter.com/avPublicSer…/status/1068208940461236224…
https://www.aftonbladet.se/…/statsvetare-om-mp-de-ar-amator…
https://twitter.com/socialdemokr…/status/747843050475495424…
https://twitter.com/viktorbk/status/784421407488872448…
https://twitter.com/carlstromfal…/status/796411461400752128…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •