Stödboende i Malmö gjorde gängman till chef. Han hotade sedan inneboende på boendet.

| 30 november, 2018

Något är fel när Malmö stad anlitar ett stödboende där företaget anställt kriminella och där de använt boendet som bas för sina verksamheter.
När socialen i Malmö inte har mer kontroll över vilka som driver boendena.
Men detta är inte första gången det händer, redan för sex år var en kriminell klient anställd i verksamheten. Den gången slutade det med våld och hot.
Emma var en 18-årig tjej som socialen placerade på boendet, hon hade en bakgrund med missbruk, men läste på gymnasiet och ville vända sitt liv. Men på boendet hade socialen också placerat kriminella personer. Bland annat en man som Emma blev ihop med, en kväll var hon hos honom, enligt henne en halvtimme efter besökstidens slut. Då upptäckte verksamhetschefen dem.

Hon berättar att chefen blev vansinnig, hotade och måttade slag mot henne, men träffade en tavla vars glas krossades. Han tog hennes nycklar och sa att hon fick flytta omedelbart. Det var bara det att chefen också hade kommit till boendet via socialen. Han var missbrukare och hade kopplingar till kriminella gäng, men bara efter en kort tid anställdes han och blev verksamhetschef.
Enligt en anställd så umgicks han med med kriminella klienter på boendet, sådana med kopplingar till gäng. Och han ska dessutom ha återfallit i missbruk. Han greps senare då han försökte bryta sig in i företagets lokaler, han hade även hotat en kollega på boendet med att spränga hennes lägenhet.
Han greps i centrala Malmö klädd i skyddsväst och med ett skarpladdat hagelgevär i väskan, och sa att han hade det på grund av hot från mc-gäng. Han dömdes för brotten, till tio månaders fängelse.

En socialsekreterare anmälde stödboendet till IVO, detta efter att hennes missbrukande klient fick bo hemma hos samma verksamhetschef som hotat Emma. Boendet fick då kritik på flera punkter. Behandlingsverksamheten lades ner hösten 2012, enligt företaget för att det blev ”för rörigt med allt och oroligt på platsen”. Verksamheten gjordes om till den man driver i dag med stödboenden utan vård. Men även i den verksamheten har man anställt kriminella. Detta har SVT-Nyheter Skåne berättat om, Så sent som förra året hittades knark i en lägenhet som en anställd lånade.
2012 beslutade Malmö stad att inte använda stödboendet mer, vilket där finns dokument på, men trots det har man fortsatt. Under de senaste åren för runt tio miljoner kronor per år.
Det är något avdelningschef för strategiska avdelningen på Arbetsmarknads-och socialförvaltningen Katarina Lindeberg inte har någon kännedom om.
Hon säger: “Den finns inte med i det system vi har i dag som är från 2012. Varför kan jag inte uttala mig om. I så fall är det ju en brist, om det inte följt med. Så detta behöver vi ju följa upp. Om man är på ett boende och blir hotad av medarbetare så är det fullständigt oacceptabelt. Det ska inte förekomma.”

Emma är idag 25 år och har själv ordnat lägenhet och jobb. Men hon känner att hon inte fått någon hjälp av socialen, utan hon har fått klara resan själv.
Hon säger: “Jag tycker att det är hemskt att det fortfarande är problem där. Jag trodde alla problem handlade om den här verksamhetschefen och att det skulle ändra sig när han var borta, men det har det tydligen inte gjort.”
SVT Nyheter Skåne har sökt företaget som driver stödboendet, men de har avböjt intervju.
Men i tidigare intervjuer har ägaren medgett att det fanns allvarliga brister i verksamheten på den tid då den kriminella mannen var verksamhetschef, och att man därför lade ner behandlingsdelen. Företaget har också via sin advokat låtit hälsa: ”Vårt stödboende fyller en viktig funktion i samhället där människor som avtjänat fängelsestraff får en chans att återvända till samhället genom vår utslussningsverksamhet, vilken syftar till att minska återfall i kriminalitet. Att enskilda individer som bor eller har bott i vårt stödboende påstås ha begått brott och brutit mot placeringsreglerna är inget vår verksamhet eller andra individer boende hos oss kan lastas för. Av skäl hänförliga till sekretess kan vi inte uttala oss om de enskilda individer SVT nämner i reportaget.”

Men man frågar sig verkligen om Malmö stad överhuvudtaget har någon koll över vilka tjänster de köper upp?
Och av vilka de köper upp dessa tjänster?
För ett företag som har behandlingsverksamhet borde inte få anställa sådana som socialen har sänt dit för att få behandling. Det borde redan då hissats röd flagg hos politiker när de fått reda på en sådan sak.
Det är nästan så att man frågar sig om inte det är någon högt uppsatt person i Malmö stad som är involverad i stödboendet?
För annars så borde nog Malmö stad både byta ut avdelningschef för strategiska avdelningen på Arbetsmarknads-och socialförvaltningen och de socialsekreterare som placerar dessa människor på detta stödboendet, för de hör inte hemma i en sådan verksamhet om de har så lite koll och uppföljning av var deras klienter tar vägen.
Men som sagt var, det är inte första gången som detta specifika boendet fått kritik och säkert inte sista gången heller, inte så länge som det är samma politiker som sitter och styr Malmö stad. Det är bara skrämmande att ingen verkar bry sig om det inom stadsförvaltningen.

https://www.svt.se/…/stodboendet-anstallde-gangman-som-chef…
https://www.svt.se/…/malmo-betalade-miljonbelopp-gangkrimin…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •