Tino Sanandaji: Sverige har försatt sig i en svårlöst situation genom att låta ett skuldberg byggas upp

| 30 november, 2018

Igår kom vad SVD kallar ”chocksiffran“ att Sveriges ekonomi krymper i stället för att växa, trots snabb folkökning och en global högkonjunktur. De usla BNP-siffrorna har vad jag sett inte kommenterats av regeringen, som stoppar huvudet i sanden och fortsätter låtsas att det går bra för Sverige.

Om det inte är illa nog varnar finansinspektionen för sårbarhet i en överhettad och skuldsatt fastighetssektor. SVD: ”FI-chefen: Prisnedgången beror på nyproduktion.

Det är byggföretagens fel att bostadspriserna har fallit det senaste året. Det menar Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen, som varnar för att bostadspriserna riskerar att falla avsevärt vid en kris…I Finansinspektionens färska finansiella stabilitetsrapport målas hushållens skulder återigen upp som den största risken för svensk ekonomi. Men inspektionen varnar också för ökade risker bland de kommersiella fastighetsbolagen…

Totalt sett har nästan 75 procent av bankernas utlåning kopplingar till hela fastighetssektorn. Här ger Erik Thedéen en känga till politikerna. – Det politiska systemet har inte vidtagit åtgärder för att minska riskerna”

M och C har idag i vart fall nämnt nedgången, men det saknas fortfarande krisinstinkt, i bästa fall erkänns problemet för att motivera skatteförslag de ändå skulle lagt. Sverige har försatt sig i en svårlöst situation genom att låta ett skuldberg byggas upp, nu när baksmällan kan vara på väg vet man inte hur det ska hanteras annat än att hoppas på det bästa. Politiker fokuserar i stället på vad de kan, dvs. det partipolitiska spelet, traditionella fördelningsfrågor kring skatter samt inte minst spännande värdegrundsfrågor som genus, nazism, tiggeri, idenitetspolitik osv. Inget av detta har speciellt mycket med makroekonomiska problem att göra, vilka kommer i skymundan.

Allmänheten bör därför inte räkna med att landets ledning vet vad de gör eller ens fattar som pågår utan själv sätta sig in i dessa orosmoln. Jag diskuterade dessa frågor i Axess-TV några veckor sen men la inte upp inspelningen, här kan de som vill titta.

Tino Sanandaji

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •