Undermåliga implantat kostar sjukhusen miljoner varje år

| 6 december, 2018

Har skrivit om dåliga och undermåliga implantat i förra veckan.
I kväll så talade de om hjärtimplantaten på Rapport och hur mycket dessa felaktiga och undermåliga implantaten kostar sjukvården vart år. För betänk att varje omoperation av ett undermåligt hjärtimplantat både är riskabelt för patienten, det är också också dyrt. Enligt Fredrik Gadler, hjärtläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm så ersätter tillverkarna alltid kostnaden för den nya produkten, men vården i samband med en omoperation kan kosta omkring 50 000 kronor för en enda patient.

Men Fredrik Gadler säger var tredje dag tvingas svenska hjärtläkare operera bort ett undermåligt hjärtimplantat. Så årligen kostar det miljontals kronor. Miljontals kronor i vårdkostnader, vård som kunde användas mycket bättre, till exempel genom att behandla fler patienter.
Men i Stockholms läns landsting har kostnaderna minskat i och med den senaste upphandlingen där de fått tillverkarna att stå för vårdkostnaden i samband med operationerna.

Fredrik Gadler säger: “Vi drev den frågan ganska hårt och fick ganska hårt motstånd av industrin, som sa: ”Nämen, då lönar det sig inte att sälja produkter om vi ska behöva betala 50 000 för att ni ska byta ut en defekt produkt.”
SVT frågar då: “Vad svarade ni på det?”
Gadler säger: “Ja… ”Det hoppas jag inte ska ske så ofta.”
När då SVT frågar de fem största landstingen och regionerna hur deras avtal med leverantörerna angående undermåliga implantat ser ut så är det bara Stockholm som har fått ett sådant avtal, de övriga fyra landsting tas kostnaderna av landstingen själva.

David Mörtsell, hjärtläkare på Skånes universitetssjukhus säger: “Det är uselt. Vi dras ju med långa köer och vill ju inte hålla på att göra om arbetet. I stället vill vi behandla patienter som är i vår kö. Det är ju skattebetalare som betalar för operationen och vårdtiden och allt merarbete.”
Men man frågar sig då varför inte landstingen och regionerna går ihop och förhandlar tillsammans för det borde vara lättare än att varje landsting/region gör det för sig?
Men det kan kanske bero på vilka som styr över de olika landstingen och regionerna, vem vet.
Man får bara hoppas på att alla får avtal för det rör sig om hiskeliga summor som bara slängs i sjön när det bokstavligen är något som tillverkarna av dessa undermåliga produkter borde stå för.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/undermaliga-implantat-kostar-sjukhusen-miljoner-varje-ar?fbclid=IwAR3eSU4KGVV0w1JTWKON0MFHoYiNrybgGz-ZyapquuqQYyM45ubd9nlSX3A