Centerpartiet rasar och SD rusar i Sentios decembermätning

| 8 december, 2018

Sentio har presenterat sin decembermätning som visar att det kanske inte var så klokt av Annie Lööf att gå in så hårt med att förhandla med Socialdemokraterna. För enligt denna mätningen så har Centerpartiet rasat ordentligt. Hennes flörtande med Löfven kan stå dem riktigt dyrt samtidigt som Sverigedemokraterna vinner nya segrar på detta regeringsspel.
Nu med bara veckor kvar till julafton har Sverige ännu ingen regering. Det senaste budet är att Löfven ska försöka sy ihop en konstellation som kan nå en majoritet i riksdagen. Men för att lyckas med det måste han få stöd av både Centerpartiet och Liberalerna. Detta har inte helt oväntat skapat en svekdebatt gentemot de bägge mittenpartierna.

Något som nu också syns decembermätningen från Nyheter Idag/Sentio över svensk väljaropinion.
Den störst dramatik ser vi hos Centerpartiet som tappar 2,4 procentenheter, en förändring som ligger utanför felmarginalen. I förra mätningen nådde C 9,3 procent, men har nu backat till 6,9 procent. När Nyheter Idag talade med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar han att Centerpartiet befinner sig i ett läge där de riskerar en svekdebatt hur de än gör. Den kritik som nu framförs mot Centerpartiet är att de sviker Alliansen. Men om Centerpartiet hållit ihop Alliansen skulle partiet anklagas för att ge SD inflytande.
Ljunggren säger: “I andra mätningar har de gått fram och i några mätningar står de still. Där är juryn ute fortfarande, verkar det som.”

Men för Liberalernas del noteras en försiktig uppgång, vilket gör att de precis parkerar stödet ovanför riksdagsspärren med ett stöd om 4,2 procent. Den förändringen ligger emellertid innanför felmarginalen. Samtidigt som det är svettigt för Centerpartiet och för Liberalerna har Ebba Busch Thor all anledning att vara nöjd. Kristdemokraterna fortsätter stärkas i opinionen och noteras nu till 6,1 procent.
Moderaterna backar marginellt, från 18,6 till 18,0. Bägge förändringar ligger innanför felmarginalen. Men den störst framgången har Sverigedemokraterna. De ökar med hela 2,1 procentenheter till ett stöd om 22,3 procent. Ökningen ligger förvisso innanför felmarginalen, men kan tolkas som ett missnöje mot att övriga partier ännu inte lyckats skapa en trovärdig regering.
Ljunggren menar dock att siffrorna för SD ska tolkas försiktigt.
Han säger: “Är det inte statistiskt säkerställt så är det inte det. Så är det. Svaret blir att Sverigedemokraterna varken tycks vinna eller förlora på situationen. De är så pass stora så de ska vara glada om de konsoliderar sig.”

Han säger vidare: “De intressanta siffrorna för Sverigedemokraterna kommer när vi väl får en regering. Hur väljarna kommer tolka Sverigedemokraternas hållning.
Blir de belönade för att de försöker skapa ett konservativt block i svensk politik, eller inte belönade?
Och naturligtvis förhållandet gentemot Moderaterna är oerhört intressant.
Frågan är vem som ska leda ett konservativt block och vem kommer bli störst i det blocket?
I det avseendet är Sentio-mätningen intressant. Översatt i mandat skulle Åkessons ”konservativa block”, där M, KD och SD ingår, samla totalt 172 mandat vilket är mycket nära en egen majoritet i riksdagen. Socialdemokraterna ökar marginellt till 28,3 procent från tidigare 28,1.”

Men vad Stig-Björn Ljunggren inte verkar vilja säga är att även om inte Sverigedemokraternas siffror är statistiskt säkerställda så är det likväl en stor ökning de fått i denna mätning. Men det är väl så att det tar emot för honom att vara allt för positiv gentemot det partiet, för han är dock en S-märkt statsvetare och har med det sina känslor djupt förankrade i Socialdemokraterna. Men det är dock ganska intressant att höra hur han försöker att bortförklara Centerpartiets minskning i denna mätning med att i andra så har de ökat eller ligger kvar på samma procenttal som i valet.
För även om han brukar vara politiskt korrekt när han skriver sina alster i tidningarna så lyser det igenom att han tycker illa om det nya arbetarpartiet och att det har tagit över Socialdemokraternas gamla inställning till Sverige.

Vad dock inte Stig-Björn Ljunggren och heller inte Nyheter idag skriver något om är att för andra månaden i rad ligger Miljöpartiet under riksdagsspärren. De har dock ökat med en tiondedels procent sedan novembermätningen. Men om det skulle bli ett extraval så skulle de få svårt att komma in i riksdagen utan aktivt stöd från de övriga i den rödgröna regeringen.
Sentios decembermätningen är utförd med webbpanel mellan 29 november och 3 december. Totalt har 1035 personer intervjuats, varav 828 uppgett partipreferenser.
(November inom parentes.)
Moderaterna 18,0 (18,6)
Liberalerna 4,2 (3,3)
Centerpartiet 6,9 (9,3)
Kristdemokraterna 6,1 (5,3)
Socialdemokraterna 28,4 (28,1)
Vänsterpartiet 8,0 (9,3)
Miljöpartiet 3,9 (3,8)
Sverigedemokraterna 22,3 (20,2)

https://nyheteridag.se/plus/c-rasar-och-sd-rusar-i-sentios-decembermatning/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

11 tankar på “Centerpartiet rasar och SD rusar i Sentios decembermätning

 1. Peter Karlström

  Dom här undersökningarna vissar olika beroende på vem som utför dom! Var likadant i valet.En sak o svara en annan o rösta.Nä fy för nyval så trött på tjafset o tar all plats i nyheter mm.

 2. Holger

  Bara 23 % för SD iDecember mätningen . I sentio mätningen innan Global contakt den 10 dec

 3. Ulf Söhrman

  Det kommer fler opinionsmätningar innan detta är klart.

 4. Marianne Forsberg

  C har gjort bort sig. Hoppas på nyval. Heja SD!

 5. Arg gubbe

  Om vänsterliberalerna myglar till sig makten är vi snart ett muslimskt land. Om istället Jimmie får styra kanske det går att rädda VÅRT land!

 6. FreddeN

  Sent ska svensken vakna. Tyvärr har du allt för länge varit en del av socialistdiktaturen. Men tills motsats bevisad – bättre sent än aldrig!

 7. Sten lander

  Sd behöver ca 2,5 procent till och Ebba ytterligare några röster ,samt att m håller sina ca 20 procent ,då kan vi själva bilda regering i konservativa blocket ,absolut inom räckhåll

 8. Bert ivarsson

  Pappskallarna i Norrland borde ha lärt sig vad dom tappar jobb på . Inse att socialdemokratin aldrig fixar något åt er .

 9. Pingback: C sjunker som en sten – SD näst störst hos Sentio | Tommy Hanssons Blogg

Kommentarer är stängda.