Kan Löfven backa i frågan om migrationen utan att han tappar förtroendet hos sina väljare? För tilltänkta regeringspartners pressar han hårt.

| 8 december, 2018

Expressen skrev igår att det kan hända att Löfven och Socialdemokraterna kan få backa i migrationsfrågan, att de kan tvingas överge löftet om att behålla den stramare lagstiftningen om asylmottagningen bara för att få ihop den “drömregering” som han vill ha.
Nu ställer jag mig verkligen frågan om fyra i mina ögon små extremistpartier (i denna frågan) ska få avgöra vad en majoritet av riksdagen och säkerligen Sveriges befolkning vill ha?

För under valrörelsen upprepade Löfven gång på gång att Socialdemokraterna vill ha kvar dagens restriktiva asylpolitik tills EU enats om en gemensam politik. Men nu så bara för att hans makthunger är så stor ska han överge det vallöftet.
För nu har tydligen Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gjort gemensam sak och kräver att Socialdemokraterna ändrar sig i regeringsförhandlingarna och släpper kravet på en striktare migrationspolitik.

Om han och Socialdemokraterna nu lämnar den ståndpunkten kan man ju fråga sig vad för fler vallöften den allsmäktiga Löfven är villig att överge för att få behålla makten?
Är det så att makten är så viktig för honom att han kanske är villig att överge allt han lovade i valet?
När Expressen möter Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i riksdagshuset vill han inte svara på några frågor om regeringsförhandlingarna eller partiets krav i migrationspolitiken.

Men för bara några dagar sedan, i tisdags, skrev han på twitter att Vänsterpartiet är ”överens med Annie Lööf om att det behövs familjeåterförening för flyktingar”. Då skrev Sjöstedt detta på Twitter: “Bra att C är redo att samtala för att släppa fram Löfven. V är överens med @annieloof om att det behövs familjeåterförening för flyktingar och rejäla satsningar på landsbygd. Men vi är ointresserade av en regering som höjer hyror så att folk måste flytta eller som sänker löner.”

Maria Ferm från Miljöpartiet skriver detta på Twitter: “MP vill göra förändringar, t.ex. att redan nu återinföra full rätt till familjeåterförening, vilket vi kommer driva i samtal m de borgerliga.”
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell vill inte svara på frågan vad det skulle innebära om S backar från dagens restriktiva asylpolitik.
Han säger: “Frågan är för tidigt väckt.”
Men är frågan för tidigt väckt, jag tycker inte den är det i varje fall?

För vill dessa partier ha tillbaka migrationskaoset vi hade 2015 igen, vill dessa partier att Sverige ska öppna sina gränser på nytt för att släppa in allehanda lycksökare utan asylskäl?
För nu skriver Liberala Eskilstunakurirens ledarskribent Susanne Nyström att mycket talar för att Löfven kommer att backa.
Hon tidigare i veckan till SVT: “Ett skäl är Migrationsöverdomstolens dom i november, som slog fast att Sveriges regler i dag strider mot Europakonventionen eftersom det man vill uppnå inte står i proportion till inskränkningen det här är för individerna.”

Men, där är de som inte är så övertygade. En av dem är Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet, som säger: “Jag skulle bli väldigt förvånad om Socialdemokraterna nu övergav sin hållning som man fått kämpa sig igenom de här tre åren, med så mycket kritik från olika håll, och bara släppa den igen.”
För så sent som i våras ville Löfven att vid sidan av den tillfälliga asyllagen, vill strama upp flyktingpolitiken ytterligare, med syftet att minska antalet asylsökande.

Samtidigt som han sa det sa han att partiet lovar att dra in möjligheterna till försörjningsstöd och skolgång för de som fått avslag.
Så hur mycket går det att ändra sig för Löfven innan medlemmarna och de som röstade på honom och partiet säger att nu är det nog, att makten inte är värt detta daltande med små extrema partier?
För förr eller senare kommer domen för honom också, och den domen kan bli hård om han ger efter allt för mycket på den politik som Socialdemokraterna gick till val på.

https://www.expressen.se/nyheter/lofven-pressas-hart-i-asyl-politiken-kan-tvingas-backa/?fbclid=IwAR0UJfheA9ZBfW_KUnBjP9Ry6x9IWKmcaXbguR1kHCVtFjee6HizL54A1NU

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •