Ska Migrationsverket få utreda sig själva angående skandalerna med Piteå Havsbad?

| 8 december, 2018

Efter skandalerna med Pite Havsbad och de miljonkostnader som inte kontrollerades och hyresavtal med ett bolag som inte var registrerad ägare så startar nu Migrationsverket en utredning om detta.
Gun Snödahl, chef för Migrationsverkets avdelning för interna utredningar säger: “Vi har startat en utredning för att se vad som hänt mot bakgrund av de uppgifter som kommit fram.”

Pite Havsbad är ett av Sveriges största och dyraste asylboenden. SVT:s granskning har visat att hyresavtalet skiljer sig på flera sätt från de som tecknats kring andra asylboenden: Längden, minst fyra år, medan många andra haft kontrakt på bara några månader.
Pengarna, 60 miljoner om året i garanterad kallhyra, som betalas ut oberoende av antalet boende.
Villkoren, där Migrationsverket förbundit sig att också betala en rad löpande driftskostnader i förskott.

Bara när det gäller driftskostnaderna, som hittills uppgått till närmare 40 miljoner, så visar SVT:s granskning att Migrationsverket inte gjort de årliga avräkningar som hyresavtalet stipulerar.
SVT avslöjade också att Migrationsverket, trots att man intygat motsatsen, tecknade hyresavtalet med ett bolag som inte var registrerad ägare till fastigheterna.
Så man frågar sig nu om de med denna utredning vill komma till botten med vad som gått fel, eller är det så att de vill försöka dölja så mycket som går av alla fel som begåtts?

För så sent som i förra veckan uppgav den ansvarige chefen Willis Åberg att man visserligen ska börja göra kostnadsuppföljningen från och med nu, men att det inte fanns något behov av att utreda varför det inte gjorts hittills.
Men nu kommer alltså en utredning att göras, av myndighetens avdelning för interna utredningar.
Gun Snödahl säger: “Det är viktigt för Migrationsverket att gå till botten med uppgifter om att något kan ha gjorts fel i vårt arbete.”

Men att någon gjort fel är väl redan klarlagt. Det stod ju i det avtal som tecknades att Migrationsverket skulle göra en årlig avräkning. Men det största felet var ju att avtalet skrevs, då det stred och strider mot Migrationsverkets egna regler.
Så vad ska då utredas, om det nu ska göras det så inte allt handlar om att mörklägga hela historian?
Nä då är det bättre att som moderaten Johan Forssell föreslår, en oberoende utredning, en granskning av Migrationsverket.
För både Moderaterna och Sverigedemokraterna är inne på samma linje.

Paula Bieler menar att affären bara är ett exempel i raden på problem hos Migrationsverket.
Hon säger: “Man bör se över hur det kunde ske. Det är uppenbart att det funnits brister i utbildning, uppföljning och styrdokument.”
Visserligen var det ett kaotiskt läge för myndigheten 2015, men att det inte betyder att man kan släppa kontrollen av ett avtal som omfattar flera år och hundratals miljoner säger både Paula Bieler och Johan Forssell.
Forsell säger vidare: “Det ska inte gå till på det här sättet. Migrationsverket måste gå till botten med vad som hänt, och säkerställa att det inte upprepas.”

Både Bieler och Forsell vill också att regeringen ser över riktlinjerna för Migrationsverket. Förutom det vill de ha en extern granskning av hela Migrationsverket så sådana här saker inte händer igen.
För det handlar om skattebetalarnas pengar, något som även Bert Karlsson tidigare framfört med all tydlighet framfört när han sade detta: “SVT har gjort en viktig granskning. Det här handlar både om skattebetalarnas pengar och förtroendet för Migrationsverket och migrationspolitiken.”

Helene Fritzon hälsar via en pressekreterare att hon som minister i en övergångsregering inte kan ta några initiativ av den typ som Moderaterna kräver.
Så då skulle jag vilja fråga henne varför hon som ansvarig minister inte har tagit initiativ till detta innan?
För det borde varit känt att Migrationsverket inte utfört de kontrollerna som låg på dem att utföra. Enligt mig verkar det hela vara en bortförklaring från Helene Fritzon, en bortförklaring från ett inkompetent ministerium som inte har brytt sig om de skenande kostnaderna. Utan endast sett till hur “godhjärtade” denna feministiska regering kunde se ut o omvärldens ögon.

https://www.svt.se/…/efter-svt-s-granskning-migrationsverke…
https://www.svt.se/…/moderaterna-vill-se-regeringen-starta-…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •