Spansk polis: ”Svenskarna” det våldsammaste gäng vi sett

| 8 december, 2018

Spansk polis har nu uttalat sig om de svenska medborgarna de grep i Malaga för några dagar sen. I El Pais berättar de att detta gäng är det våldsammaste gäng de någonsin har sett i södra Spanien. Gruppen är enligt spansk polis av nordafrikanskt ursprung, men kommer från Malmö och kallas därför för los suecos, ”svenskarna”.
Gruppen består av nio personer och leds av två bröder, båda under trettio års ålder. Nu misstänker polisen att de utfört minst två mord i Spanien. I samband med gripandena har man genomfört flera husrannsakningar, fem i Malagaregionen och fyra i Malmö, uppger spansk polis i ett pressmeddelande.

Det ena mordet utfördes den 12 maj då knarksmugglaren David Ávila Ramos, känd som ”Maradona” i den spanska undre världen, sköts ihjäl när han satt i sin bil på väg från kyrkan. Den svartklädda skytten körde upp intill Ramos bil på en motorcykel utan registreringsplåtar och avlossade fem skott in igenom bilrutan. Vid mordet fanns både Ramos fru och barn i bilen. Ramos ska ha haft en stor skuld och mottagit ett flertal varningar innan mordet.

Bland annat så ska ett gym som Ramos ägde, ha bränts ned genom att en bil full med bensin kraschades in i gymmet.
Men gänget kopplas även till mordet på Sofian Mohamed, en annan knarksmugglare, som sköts med nio skott på tröskeln till sitt hem. Mördaren var svartklädd och färdades på cykel.
Utredningen på brandattentatet mot Ramos gym blev startskottet till ”Operation Rueda”, ett samarbete mellan svensk och spansk polis för att utreda vad som kallas ”de värsta gänget yrkesmördare solkusten någonsin sett”.

Nu har nio personer gripits, fem i Malaga och fyra i Malmö. Sju kommer att åtalas för bland annat mord och bedrägeri.
De fyra som greps i Malmö har häktats och riskerar att utlämnas till Spanien. Bland de häktade finns en sextioårig kvinna som enligt Aftonbladet ska vara mor till en av de misstänkta. Spansk polis tror att gruppen agerat på uppdrag av en annan organisation styrd av spanjorer och colombianer, som handlar med kokain.
En spansk utredare säger till El Pais: “Dom löser bara saker på det här sättet när dom handlar med kokain.

Petra Stenkula chef vid polisens utredningsenhet i region Syd säger till TT: “Det här är personer som rör sig i den kriminella miljön i Malmö, och de är mycket välkända för oss.”
Polis utrustad med automatvapen gjorde ett stort tillslag på en parkering utanför ett köpcentrum i Malmö den 26 november. Tre kriminella män greps vid tillslaget. Morgonen efter grep polisen även två män och en kvinna i 60-årsåldern. Den 30 november hölls häktningsförhandling i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt mot fem av de gripna. Den sjätte personen, en 26-åring som är välkänd i Malmös undre värld, häktades redan under måndagen.

Rätten beslutade att en 32-åring, 24-åring, 28-åring och en 31-åring skulle häktas i väntan på utlämnande till Spanien.
Även en kvinna i 60 årsåldern, som är mor till en av männen, häktades. Vid husrannsakningarna i Spanien och i Sverige har man hittat bland annat en skottsäker väst, en elpistol, självförsvarsspray, 4 165 euro i kontanter samt dyra klockor.
Spansk polis har begärt sekretess kring ärendet och därför är åklagare och advokater mycket förtegna om detaljer kring ärendet.
Så nu återstår när de gripna ska utlämnas till Spanien för att vara med på rättegången mot dem, samt att se om de åtalade blir dömda och var i så fall de får sitta av sina straff.

https://nyheteridag.se/spansk-polis-svenskarna-det-valdsa…/…
https://www.aftonbladet.se/…/nio-personer-haktade-for-mord-…
https://elpais.com/…/2018/12/04/inen…/1543929957_994313.html

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •