Tino Sanandaji: Grymhet mot djur borde straffas hårdare, både för att det är omoraliskt och för att det signalerar hänsynslösthet

| 8 december, 2018

De senaste årens ökning av grovt kriminalitet har brutaliserat Sverige, och drabbar inte bara människor utan även djur. Vi har inte sett någon samlad statistik, men det kommer många larm om djurplågeri. Svensk lagstiftning har inte hunnit ikapp, där det knappt är värt att anmäla attacker på polishundar.

”Våldet mot polisens tjänstehundar har blivit brutalare”. Det menar Glenn Andersson, utbildningsansvarig vid polishundenheten Region Syd. – Det är en dyster utveckling, som tyvärr går hand i hand med hur det ser ut i samhället i stort, säger han.

För tre år sedan knivskadades polishunden Hjalle svårt när han försökte få stopp på två gärningsmän som försökte fly efter att ha rånat en butik i Västerås. Han fick tre hugg, ett i vänster ben, ett i nacken och ett bak i ryggen. Mot alla odds överlevde Hjalle och kunde så småningom återgå i tjänst.

Förutom att våldet mot hundarna blivit grövre attackeras de oftare idag än för 15, 20 år sedan. Det menar Glenn Andersson, utbildningsansvarig vid polishundenheten Region Syd.

– Förr gjorde gärningspersonerna allt för att försöka slita sig loss från hunden men man hade inte en tanke på att greppa tag i ett tillhygge och slå eller hugga hunden. Det fanns en inbyggd moralisk kompass som talade om att ”så gör man bara inte”. Idag finns inget rent spel överhuvudtaget. Kadern av människor som är riktigt farliga är betydligt fler idag och de drar sig inte för att skada även våra hundar, och det är något vi måste förhålla oss till, säger Andersson.

Åttaåriga polishunden Eddy skadades både fysiskt och psykiskt när en misstänkt gärningsman slog honom i nacken och huvudet med en hammare i samband med ett pågående inbrott. Eddy, som tidigare varit en synnerligen snäll polishund som älskat allt och alla blev väldigt misstänksam…

De hundförare vi varit i kontakt med tycker det är på tiden att Sverige tar efter USA där den som uppsåtligen utsätter en polishund för våld döms för våld mot tjänsteman. I Sverige är brottet skadegörelse alternativt grov skadegörelse. – Jag tror vi slarvar vi lite till mans när vi ska rapportera då våra hundar blivit angripna under tjänsteutövning eftersom vi vet att skadegörelse är ett ringa brott som sällan eller aldrig leder till en fällande dom”

Andra länder har stränga lagar mot att skada polishundar och hästar, men slappa Sverige har en slapp syn där djurplågeri betraktas som som småbrott som ofta inte utreds. Grymhet mot djur borde straffas hårdare, både för att det är omoraliskt och för att det signalerar hänsynslösthet, de som skadar djur är mer sannolika att även skada människor.

Tino Sanandaji

Artikel i Ab här…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •