Nu sitter två häktade för åldringsrån efter att ha härjat fritt i Sverige i flera års tid.

| 9 december, 2018

Sverige blir allt tryggare och säkrare var där en känd komiker som sa för något år sen. Jag undrar om dem som blivit utsatta för denna äldreliga som har under tre är härjat i Västsverige känner att landet blivit tryggare och säkrare?
De misstänkta ska ha åkt runt i Sverige sedan 2015 och fram tills i år och bedragit äldre människor, de har uteslutande stulit från äldre personer.
Majoriteten av de målsägande är födda mellan 1920-1940. De misstänks för att ha tagit deras kontokort.
Det handlar om en mycket brottsaktiv liga som polisens specialgrupp som arbetar mot åldringsbrott nu tros ha sprängt.
Men nu har två män i 25-årsåldern häktats, misstänkta för 13 fall av grovt bedrägeri och grov stöld. Men antalet brott är troligen större än så.
Åklagare Petter Lundgren säger: “Det handlar om en stor mängd. Det kommer att växa.”
När Bohuslänningen då frågar: “Vet ni hur mycket pengar de kan ha kommit över?”

Lundgren svarar då: “Det skiljer mycket bland de utsatta personerna. Från vissa har de endast kommit över någon hundralapp och andra har de lyckats plocka ut mycket pengar ur bankomater i flera omgångar.”
Åklagaren ville att männen skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för 19 fall av grova stölder och bedrägerier.
Men tingsrätten gick inte med på det utan beslutade istället att häkta de misstänkta för grova stölder och bedrägerier i 13 fall.
Fyra av dessa ska ha skett i Ljungskile och Uddevalla i maj i år, och ytterligare ett par i Borås. Men åklagaren menar att det handlar om betydligt fler brott.
Lundgren säger: “Det handlar om en stor mängd. Det kommer att växa.”
En av de som tidigare drabbats av kringresande ligor är Stina Andersson, 79, från Göteborg. Hon drabbades i samband med att hon handlat i en matvarubutik och då hennes Visakort stals.

Stina Andersson har berättat för GT att: “Det var en som stannade med en bil bakom mig. Han frågade dels om jag kunde engelska, dels om jag kunde vägen till Falun. Han hade en karta och nu efteråt förstår jag att det var en annan som samtidigt gick in i min bil. Jag fick förklara på kartan hur han skulle åka till Falun. Det räckte tydligen för att den andre fingerfärdige skulle nappa åt sig kortet”
I efterhand har hon fått tillbaka större delen av de pengar hon blev av med och hon berättar att hon inte ändrat sitt levnadssätt mer än att hon blivit mer uppmärksam om omgivningen.
Hon säger: “Nej, jag kanske tittar mig lite mer om, men annars tänker jag inte på det.
Den stöldduo som Stina Andersson råkade ut för dömdes senare till flera års fängelse efter en omfattande stöldturné i södra och mellersta Sverige. De stölderna skedde bland annat i Kungsbacka, Borås, Falkenberg, Kungälv och Uddevalla.

De nu häktade 25-åringa männen misstänks för att ha begått brott från Luleå i norr till Halmstad i söder, men båda nekar till brott.
Tidningen frågar då: “Finns det fler personer som kan misstänkas ha tillhört ligan?”
Åklagare Petter Lundgren svarar: “Det är inget jag vill kommentera i nuläget. Vi arbetar fortfarande med förundersökningen.”
Advokat Daniel Rosero Nordmalm som företräder en av männen säger: “Min klient har förnekat alla misstankar.”
För Bohusläningen uppger Petter Lundgren att åtalet mot 25-åringarna kommer att dröja på grund av det omfattande utredningsmaterialet.
GT har sökt Peter Larsson som företräder den andra av de två männen men utan att lyckas få tag på honom.

https://www.expressen.se/gt/aldreliga-har-harjat-fritt-i-sverige-i-flera-ars-tid/?fbclid=IwAR2i-biCOiglzrhUZjV1IKkUwswqREoJiefbs4OH9jv0h_yJJGsQ8Abp7-I