Merit Wager: Finland. Vice statsminister Petteri Orpo: ”Det ska vara kristallklart att vi inte tolererar sexualbrott av personer som vill få vara i Finland. Den som inte följer lagar och regler har inte förtjänat skydd här.”

| 15 december, 2018
Klicka på textrutan för att läsa hela texten (på finska).

 

“Stor undersökning av utlänningars sexualbrottslighet – antal, orsaker, lösningar.

 

 

 

 

Utländska medborgare, särskilt irakier och afghaner, är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken. Experter säger att bakom brotten ligger krig, våldsam hederskultur och åldersstrukturen.

– Våldtäkt kan vara bestraffning för olydnad, säger Ala Saeed, verksamhetschef för irakiska kvinnors förening och stödjare vid Finlands flyktinghjälp. Hon tror att den sortens tankevärld är en del av förklaringen till att irakier är överrepresenterade bland utländska män i sexualbrottsstatistiken.

Ala Saeed förklarar att i Irak råder en våldsam, radikal-islamistisk hederskultur som har sina rötter i de konservativa klanerna, där mannen kan göra nästan vad som helst med en kvinna – utan påföljder. I stället kan kvinnan bli skyldig till att hon blivit våldtagen. Enligt Ala Saeed kan konservativa familjer se det som en skam att kvinnan har låtit besudla sig. Straffet (för kvinnan) varierar mellan piskning och hedersmord.

Merit Wager

Läs artikeln här…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •