Operationssalar stängs efter år av smitta. En patient död.

| 15 december, 2018

Under några dagar nu denna veckan så har TV4-nyheterna innehållit inslag om att där finns multiresistenta bakterier på Malmö Universitetssjukhus. Sydsvenskan har också skrivit om det i gårdagens tidning. och innan det så har även SVT gjort en artikel om detta stora och farliga problem.
Men man frågar sig hur detta uppstått, varför inte MUS får bukt med detta problem?
För det är inte något nytt fenomen, där har under år uppdagats samma problem, men inget har gjorts åt det.

I Sydsvenskan skriver de att en patient har avlidit och flera blivit svårt sjuka efter att bakterier i flera år spridits i operationssalarna för ryggkirurgi på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Men först nu har sjukvårdspolitikerna i Region Skåne beslutat att stänga salarna.
Man ställer sig frågan varför dessa politiker inte agerat tidigare?
Har de inte trott på rapporterna om det, eller har de valt att blunda och inte tro att en sådan sak ska komma ut till allmänheten?

För redan 2013 och 2014 insjuknade 27 ryggopererade patienter. Alla ingrepp stoppades då tillfälligt. Hösten 2017 misstänks ytterligare 150 patienter ha blivit smittade.
Och trots att smittkällan inte hittats har sjukhuset fortsatt att använda operationssalarna.
Så man ställer sig ännu en gång frågan om sjukhusledningen och politikerna inte bryr sig?
Jag tycker nästan som detta är ett fall för åklagare att ta upp, för om sjukhusledningen vetat om att där är en smittokälla som de inte hittat och ändå använder lokalerna så handlar det om en medveten spridning av multiresistenta bakterier.

Det handlar om att sjukhuset är vållande till kroppsskada och till annan persons död.
Ingrid Lennerwald (S), ordförande i beredningen för framtidens sjukvård, säger till TV4 Nyheterna: “Det är inte hållbart att operera människor när man får återkommande infektioner. Därför fattade vi det beslutet.”
Och först nu så ska operationssalarna ersätts av tillfälliga operationsmoduler, som kommer att stå klara till sommaren till en kostnad av 39 miljoner.
Men då återkommer frågan igen, varför gjordes inget när problemet uppdagades första gångerna 2013-2014?

För det blir mer och mer en fråga om sjukhuset inte borde vara brottsmisstänkt när man läser vad SVT-nyheter Skåne skriver. När de skriver att det nu framkommer att en av patienterna avled, något som sjukhuset aldrig kommunicerade utåt.
Trots detta så bedömer sjukhuset att operationslokalerna uppfyller kraven som ställs, trots att man inte har säkrat smittkällan.
Så trots att där är brister i hygienen i operationssalarna så fortsatte de att operera i dem, de fortsatte att utsätta patienter för smittrisk, kanske till och med risken att dö.

Jag vill fråga er som läser detta om Sverige är ett föregångsland i sjukvården numera eller är vi ett land där det är stora bekymmer?
Är Sverige fortfarande ett I-land i sjukvårdshänseende eller är vi nere på U-landsnivåer?
För när man läser och hör detta så blir man inte bara förbannad, man blir ledsen och förtvivlad också. För jag vet själv hur sjukvården var på 60-70 talet då jag opererades, jag vet vilka restriktioner där var och hur man blev förberedd inför en operation på den tiden. Lika dant vet jag vilka hygienkrav där var i ortopedoperationssalarna.

Så man frågar sig varför degenerationen blivit så kraftig, är det på grund av politikerna eller är det på grund av att sjukhusledningarna slutat bry sig om patienterna?
För något är fel, vi kan inte låta detta fortsätta för då har vi inte en sjukvård som är värd att kallas sjukvård längre. Då kan vi snart hellre gå till kloka gubbar och gummor för att få vår vård. Då kan vi hellre spara lidandet för den som inte de klarar av att bota med att införa ättestupan, för det är bättre än att behöva bli ett vårdpaket som ingen bryr sig om.
Jag vet att jag låter hård nu men är det värdigt av ett land att låta sjukvården försämras på detta vis utan att göra något åt saken förrän medierna trycker på?

Gå gärna in och lyssna på TV4:s inslag här under så får ni en uppfattning vilka problem som det handlar om, vilken misskötsel av sjukvården som har skett.
Jag vill påminna alla om att hålla god ton i tråden, det blir både intressantare och trevligare att läsa. Vill också påminna er om att tänka på att ni som kommenterar är en förlängning av texten som publiceras och också representanter för PS.

https://www.sydsvenskan.se/…/operationssalar-stangs-efter-a…
https://www.svt.se/…/infektion-pa-operationssalar-patient-d…
https://www.vardfokus.se/…/nya-allvarliga-infektioner-pa-r…/
https://www.tv4play.se/program/nyheterna/11957312
https://www.tv4play.se/program/nyheterna/11957416

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •