Polisens kamp när kriminella försöker ta över småstaden

| 15 december, 2018

Kvällsposten skriver idag om hur småstäder i skuggan av skjutningarna i storstäderna håller på att tas över av kriminella. I denna artikel handlar det om hur Trelleborg håller på att ta makten på Trelleborgs gator och torg, om hur polisen kriminella gäng rekryterar 10-11-åringar för att vara “mulor”, (Sådana som bär på narkotika och vapen för att de inte kan bli straffade.) istället för sina vuxna gängkompisar som kan få fängelse för samma brott. Det handlar om att en dag då någon lägger ett brinnande gravljus och en bild på en polis utanför polisstationen i Trelleborg.

För när storstädernas skjutningar och bombdåd drar till sig polisens resurser och politikernas uppmärksamhet så ser kriminella i mindre kommuner en chans att flytta fram sina positioner.
Kommunpolis Mats Rindborn Grahl i Trelleborg säger: “Kriminella i storstäderna lägger ribban som andra kriminella nätverk anpassar sig till. Det finns inga spärrar. De drar sig inte för att hota oss poliser.”
2017 hade Trelleborgs tätort ett kaotiskt halvår. Ungdomsbrottsligheten tog ett hårt grepp om staden.

I loppet av sex månader knivskars en 15-årig pojke, polis larmades till bibliotek, en ungdomsgård tvingades stänga och en skolturnering ställdes in efter grova hot. Detta i en tätorten som rymmer 30 000 invånare. Under flera månader bedrev polisen ett hårt arbete för att störa narkotikaförsäljningen i staden. Kommun, polis och skola kraftsamlade och fick bort majoriteten av ett 30-50-tal unga män på glid bort från gatan.
Allt tycktes gå så bra. Trelleborg visade handlingskraft. Och uppfinningsrikedom. Snart lyckades myndigheterna ta kontrollen över samhället igen.
Men vad hände?

Jo, Mats Rindborn Grahl säger det: “Rättssystemet är dåligt på att få folk i lås och bom. Kvarnen maler långsamt.”
Och de som inte skalats bort från kriminaliteten gick in ännu djupare i träsket. Den 12 oktober i år skottskadas två personer och en knivskadas i centrala Trelleborg. Den 15 augusti klockan 00.48, blev en man i 20-årsåldern beskjuten i staden.
Den 19 september, strax före midnatt, skjuter två män på moped sex skott in genom rutan till en restaurang i centrala Trelleborg. Under flera månader har knarklangare gjort sina affärer helt öppet på uteserveringen.

Polisen säger att “den bistra sanningen” är att de tyngst kriminella är ute och begår fler brott fast de är dömda till fängelse.
Mats Rindborgn Grahl säger: “Vi måste ha möjlighet att ta individer som använder grovt våld hela vägen in i Kriminalvården. Men då måste fler fängelser öppnas och personal anställas.”
Den 7 november rapporterade Kvällsposten om att svenska fängelser inte har plats för fler manliga fångar.
Smärtgränsen för hur fulla svenska fängelser får vara brukar beräknas till 85-90 procent.

Nu ligger anstaltsbeläggningen på mellan 97-99 procent.
Detta betyder att fler blir kvar i häktena som också är överfulla. Mats Rindborgn Grahl som tidigare jobbade i Stockholm ser hur de mindre orternas kriminella anpassar sig efter det som händer i storstäderna. Så nu växer oron bland polisen att den normalisering av gängvåld som finns i storstäderna även ska ta ett grepp om småstäder.
Han säger: “Det här gänget i Trelleborg är autonomt men har förstås kontakter i Malmö. Men jag tror absolut att det som händer i storstäderna, det hårdare klimatet när man använder sprängmedel och automatvapen, påverkar gängen här. Det ligger trender i det här.”

Forskaren Amir Rostami skrev i sin licentiatavhandling Tusen fiender (2013) att: “Gängbildningar i Sverige har ökat dramatiskt sedan 1990-talet, då MC-gängen var pionjärerna.
Enligt forskare utgör de ett stort problem för polisen och ett demokratiproblem som begränsar “medborgarnas access till samhällets demokratiska institutioner”.
Sen så brukar polisen framhålla att kriminaliteten beror på socioekonomiska förhållanden, om hur hög ungdomsarbetslösheten är, men det stämmer inte in på Trelleborg där den arbetslösheten är bara på 12,2 procent gentemot minst 20 procent som i områden som polisen pekat ut som utsatta.

Så vad beror det då på, jo en sak kan vara att arbetslösheten är låg bland svenskfödda ungdomar men hög bland unga utrikesfödda: 23,6 procent. Amir Rostami skrev i sin avhandling som pekade på att jakten på trygghet leder många till gängen: “Det handlar inte om endast ekonomiskt utanförskap, utan även om kulturellt, etniskt och normativt utanförskap”, så då stämmer alltså inte den bild som myndigheterna förmedlat till oss, där de sagt att allt handlar om socioekonomiska förhållande, utan det kan likaväl handla om att dessa ungdomar inte vill inrätta sig i Sverige, de vill inte bli svenskar.

En bidragande orsak till detta kan ju vara den lukrativa droghandeln och de stora och snabba pengarna där.
En annan orsak talar Mats Rindborn Grahl om när han säger: “De grovt kriminella i Trelleborg är missbrukare hela högen.”
De går på Tramadol ett smärtstillande och morfinliknande läkemedlet.
Och en i det närmaste uppgiven kommunpolis säger till sist: “Jag måste tyvärr kritisera rättsväsendet. Om vi lägger upp bollen på straffpunkten måste den sättas i mål.

https://www.expressen.se/kvallsposten/i-skuggan-av-malmoskjutningarna-kriminella-forsoker-ta-over-smastad/?fbclid=IwAR2Lc4AiWaW-Gtd4PPy3B1wg8rTduHH4FqMNcQNhOMH9wUXJphxcjrAdaAk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •