Massiv kritik mot toppchef i stadshuset: “Blir hon kvar måste jag sluta”

| 20 december, 2018

Personalen på kommunstyrelsekontoret i Bollnäs har fått nog – de vittnar om ohållbara arbetsförhållanden orsakade av en undermålig ledning med förvaltningens chef Inga Malm i spetsen.

– Det är hon som är problemet, inte vi, säger en av medarbetarna.

Läs mer: Kommunal toppchef sågas vid fotknölarna – personalen i uppror: “Sämsta chef jag har haft”

Ute virvlar några snöflingor ostyrigt för vinden och adventsljusstakar lyser upp decembermörkret i var och vartannat fönster. Men inne på kommunstyrelsekontoret i stadshuset är den varma atmosfären inte lika påtaglig.

Nyligen presenterade fackförbundet Vision en medarbetarenkät för de anställda där, och resultatet var allt annat än ljust.

Personalen ger arbetsplatsen som helhet 2,8 på en skala av 5 möjliga.

Men på frågorna som rör arbetsplatsens ledning noteras de genomgående sämsta omdömena – 1,7 som sämst, till 2,7 som bäst.

Vi har varit i kontakt med ett flertal personer som arbetar där men som av rädsla för repressalier inte vill träda fram med namn och bild offentligt. Men deras beskrivningar av arbetsklimatet är alla samstämmiga – arbetsmiljön är under all kritik, och det är ett bristande ledarskap som är orsaken till det.

En person berättar om återkommande sömnproblem, en annan tvekar dagligen om den ska åka till jobbet eller stanna hemma, eller kanske söka nytt jobb. Någon har svårt att äta, får ofta magont, oro och huvudvärk.

– Jag mår inte alls bra, säger en av personerna som vi varit i kontakt med.

– Sedan Inga tog över har det blivit väldigt turbulent här på jobbet. Hon tar inte tag i något och reder inte ut några konflikter alls, säger en annan.

– Inga tvingar oss att lösa problem som egentligen är hennes så att hon ska slippa, trots att vi redan har jättemycket att göra, fyller ännu en medarbetare i.

Samtliga vittnar, oberoende av varandra, om en ohållbar arbetssituation där alla blir överösta med sysslor de varken har tid att utföra, eller ibland ens befogenhet att lösa.

Söker de stöttning eller hjälp så finns den aldrig där för dem.

– Inga lyssnar inte på oss. Det har hänt att hon vänt mig ryggen när jag pratat med henne. Hon är otroligt nonchalant, säger en av personerna.

– Hon har två olika personligheter. Så länge man har henne på sin sida är hon trevlig, men har man det inte behandlar hon en som luft, säger en annan och fortsätter:

– Det känns som det viktigaste för henne är att vara inställsam mot alla andra utöver hennes egen personal. Oss skiter hon fullständigt i.

Några av medarbetarna har svårt att se hur de ska kunna arbeta kvar om läget inte förändras drastiskt och det inom en snar framtid.

– Blir hon kvar måste jag nog leta mig vidare. Det går inte att jobba där som det är nu.

Inga Malm har avböjt att kommentera både medarbetarenkäten och personalens tankar kring hennes ledarskap.

Källa: https://www.helahalsingland.se/artikel/allmant/massiv-kritik-mot-toppchef-i-stadshuset-blir-hon-kvar-maste-jag-sluta 
Bild: Public domain