Batikhäxor – en modern variant av femtekollonare – Del 1.

| 25 december, 2018

71 år gammal och gambianmissbrukare.

I december 2017 lämnade Maire Pekhonen, 71, ensamheten i Sverige för att gifta sig med Lamin Sanneh, 34, i Gambia.
– Livet är kort och jag vill ha roligt, säger hon.

Giftermålet är Maires femte och Lamin blir hennes tredje gambiske make på raken. Andra giftemålet var med en man från Bangladesh.

Maire har trista erfarenheter av sina två första män som båda var i tjugoårsåldern då de gifte sig med Maire. Den första killen packade sin väska och stack så fort han fick besked om permanent uppehållstillstånd, den andre avslutade hon förhållandet med då det inte var bra dem emellan.

Men nu är hon alltså inne på nummer tre och hon har precis spenderat sin första natt med Lamin Sanneh som hon träffade som hastigast i Gambia 2014. Han är 34 år och ska nu gifta sig för första gången. Paret hade innan resan bara haft kontakt via nätet.

Den islamska vigseln behövde Maire inte närvara vid, hon gav honom bara 700 kronor så att han skulle kunna registrera den.
-Gambiska män är vackra och annorlunda, jag tycker om rastahår och så har de fina ögon. Och de är vänliga, i alla fall i början, säger Maire som har trista erfarenheter av sina två första män som båda var i tjugoårsåldern då de gifte sig med Maire.

Den första killen packade sin väska och stack så fort han fick besked om permanent uppehållstillstånd, den andre avslutade hon förhållandet med då det inte var bra dem emellan. Nyss har hon fått reda på att han gift om sig med en kvinna i närheten.
– Så jag har lite dålig erfarenhet, men nu hoppas jag att det blir bättre. Alla kan inte vara dåliga.

Men hon blir besviken då hennes brudgum inte vill dansa med henne efter maten. Han rentav vägrar.
– Han verkar ha en egen stark vilja, säger hon lite snopen över att inte få dansa till de smittande rytmerna med sin nyblivna man som gått i väg för att än en gång ta ett telefonsamtal. Borde han inte gosa och pussa på henne i stället för att ideligen prata i telefon?

Hemma igen och Marie väntar på att Lamin ska få komma till Sverige. Men Maire får avslag från Migrationsverket om att ta hem sin nye man. Med lite tur bryts förbannelsen här.

Text: Jan-Ove Malmgren fritt efter artikel i Afronbladet 2017
Bild: Afronbladet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •