Johan Hakelius: Älskade undantagstillstånd

| 26 december, 2018

Katastrofen är ett verktyg för maktmänniskor. Med hjälp av den kan de begära frikort.

Ibland glömmer vi det mest grundläggande. Som att politik handlar om makt.

I stort och smått har människor med maktanspråk alltid lockats av undantagstillstånd. Ska man bilda en religiös sekt byggd på lydnad, är världens undergång och den yttersta domen nödvändiga ingredienser. Ska man driva ett populistparti är den “islamska vågen” och “massvåldtäkter” det som behövs för att kunna mobilisera. Ska man driva igenom en illa konstruerad gemensam europeisk valuta är det bekvämt att skrämmas med att finansmarknaderna står med käftarna öppna, redo att sluka dem som säger nej. Och så har vi förstås hela klimatfrågan, som slagit sina klor så djupt i tyckarbranschen och en betydande del av befolkningen att begrepp som “klimatångest” blivit vardagsord.

Johan Hakelius

Läs vidare här…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •