Thomas Gür: Myten om den osvenska julen

| 26 december, 2018

Bild: Ernst Henry photoghraphy

”Nej, provokationen om julen fungerar därför att den medvetet utmanar ett vedertaget faktum, genom att utmåla det som en offentlig lögn. Det är som om jag skulle hävda att August Strindberg var en turkisk författare eller att Ingmar Bergman var en grekisk regissör.

Julfirandet i Sverige har förkristna rötter och har firats som en kristen högtid i snart tusen år. Så som alla traditioner har den överlevt tidsåldrar och kulturella förändringar, genom att införliva det omgärdande samhällets utveckling och nya inslag och manifestationer som kommit från andra länder eller kulturkretsar.

Det är inget i sig anmärkningsvärt. Traditioner utmärks inte av att vara oföränderliga – då skulle de inte stå emot tidens tand. De utmärks istället av beständighet genom förnyelse, alltså genom att i klassisk mening vara konservativa.”

Thomas Gür

Läs ledaren här…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •