Tino Sanandaji: Kanske har anmälningsbenägenhet ökat, bomber anmälde man inte förr i tiden, men nu vågar vi äntligen prata om det.

| 28 december, 2018

Under valrörelsen hävdade statsradio att Sverige är rekordtrygg, och följer nu upp sitt reportage: ”Hektiskt år för polisens bombgrupp. Kriminellas ökade användning av sprängmedel och amnestin för explosiva varor gör att polisens nationella bombskydd är satt under hårdare press än någonsin”

Urval december:

Dec 3: Explosion i trapphus i Malmö – bombskyddet inkallat
Dec 4: Butik sprängd i Malmö
Dec 6: Explosion på känd krog i centrala Göteborg
Dec 7: Explosion vid kyrkolokal i Spånga
Dec 9: Två explosioner i Malmö – man svårt skadad
Dec 16: Explosion på Rosengård rubriceras som mordförsök
Dec 17: Ny explosion i Malmö – andra på några timmar
Dec 20: Explosion på skola i Hässleholm
Dec 22: Explosion i Malmö – husvägg förstörd
Dec 27: Kraftig explosion i villa i Lund
Dec 28: Kraftig explosion i Landskrona
Dec 28: Explosion vid balkong i Malmö

Eftersom detta är rekordfå kan vi bara föreställla oss hur ofta det måste sprängt i Sverige förr i tiden. Kanske har anmälningsbenägenhet ökat, bomber anmälde man inte förr i tiden, men nu vågar vi äntligen prata om det. Malmöpolisen försäkrar som vanligt att ingen behöver oroa sig. SVT idag:

“Polisen manar till lugn trots explosionsvågen – ”Kan känna sig trygg”. Under torsdagen och natten till fredag har det varit tre explosioner i Skåne. Under torsdagen skedde en explosion i Lund och under natten till fredag skedde två i Malmö och Landskrona. Men polisen menar forfarande att allmänheten kan vara lugn. – Det är klart det finns en risk för de som befinner sig i närheten, men vi vet också att det är riktat mot vissa personer. Så i grunden ska allmänheten känna sig trygg…Polisen menar att antalet explosioner under året kan landa på runt 40 i Malmö och att det börjar närma sig runt ett tiotal i december.”

Eftersom explosionen riktar sig mot vissa personer kan allmänheten känna sig lugn, bomber är kända för att bara skada personen de riktar sig mot. Om ni hör någon spränga hyreshuset ni bor i, sätt på hög musik, stoppa fingrar hårt i öronen och och sömna om, det finns inget att vara rädd för.

Tino Sanandaji

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •