Fyrverkeriattacker mot civilpersoner och blåljuspersonal i Skövde och Kristianstad.

| 29 december, 2018

Det trygga och säkra Sverige visar sig än en gång från den inte allt för trygga och säkra sidan.
Den första händelsen eller som jag vill rubricera det, attacken inträffade i Skövde under gårdagskvällen då en 70-årig kvinna blev attackerad av en fyrverkeripjäs som kastades mot henne av ett gäng på 6-7 ungdomar utanför en mataffär i Skövde.
Den andra attacken inträffade i Kristianstad vid halv åtta-tiden då räddningstjänsten och polisen blev beskjutna med fyrverkerier av en grupp ungdomar i samband med en containerbrand i Kristianstad. Polisen ser allvarligt på båda attackerna, i den första har de upprättar en anmälan om misshandel men har ännu inte hittat ungdomarna.

I den andra har polisen också upprättat en anmälan, i det fallet som brott mot blåljuspersonal.
Rickard Lundqvist på polisens ledningscentral säger: “Det är allvarligt att räddningspersonal inte kan slutföra sitt arbete, med tanke på att de arbetar för människors liv och hälsa. Gör man så att de inte kan arbeta utsätter man andra människor för fara.”
I Kristianstad är detta inte något som är nytt, förra nyårsafton hände ungefär samma sak på samma plats, då räddningstjänsten blev beskjutna med fyrverkerier.
Micael Nilsson, vakthavande brandingenjör på Räddningstjänsten Skåne Nordost säger: “Det började likadant och eskalerade. Det är obehagligt, det är som att skjuta med ett vapen.”

Jag är ingen jurist men jag tycker att sådana här attacker, om de är mot civila eller mot blåljuspersonal skulle räknas som terrorhandlingar och ha samma straffsatser som sådana.
För vad är det för skillnad om de använder skarp ammunition eller om de använder raketer eller andra typer av pyrotekniska produkter, de är lika farliga och kan åstadkomma allvarliga skador, så rubricera alla liknande attacker som terrorbrott och lås in förövarna på långa straff så kanske det råder bot på liknande händelser.
Likadant skulle sådana händelser som inträffade i Malmö förra nyårsafton då nyårsfirande sköt med allehanda pyrotekniska produkter längs med gatorna så nyårsfirare fick löpa gatlopp. Sådana händelser skulle rubriceras på samma vis, som terrorbrott. Tror nog att det skulle avråda mångas användning av raketer och dylika produkter till många människor och djurs lättnad.

https://www.aftonbladet.se/a/l1xGOL…
https://www.svt.se/…/polis-och-raddningstjanst-beskjutna-me…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •