Nuri Kino: Snälla rara svenska medier, vi är över hundratusen som kan hjälpa er med fakta

| 29 december, 2018

Jag konstaterar att större svenska medier inte med ett ord nämnt den lag som Trump signerat i USA, den om kristna, yezidier och andra minoriteter i Irak och Syrien. Det började långt innan Trumps tillträde som president, jag menar om man inte vill rapportera något positivt om just honom. Vi bad båda partierna i USA att se över tillhörighet och jobba för att inte ännu ett folkmord på minoriteter och ursprungsbefolkningar i Mellanöstern skulle bli bortglömt. Nu är det i USA lag på att så ska vara, bland mycket annat kommer man att undersöka varför och hur den etnoreligiösa rensningen utvecklades till ett folkmord. Vilka var de där som låtsades åka och kämpa sida vid sida med den syriska oppositionen men i själva verket invaderade ett land för att göra om det till ett Kalifat? Den frågan och andra kommer nu utredare försöka få svar på.

Det är lika tyst om att den brittiska regeringen har öronmärkt pengar till förföljelsen av kristna. Man ska både undersöka själva våldet och behovet av bistånd. En jättenyhet kan man tycka.

Tyst är det också om offentliga byggnader som dränkts i rött ljus för att uppmärksamma våldet mot kristna.

Sedan är det ju faktiskt också intressant att inget media har rapporterat om att Österrike, Ungern och andra länder också öronmärkt bistånd till assyrier/syrianer, armenier och andra kristna grupper i Mellanöstern.

Lite förvånad är jag också över att det särskilda sändebudet för religiös frihet i EU aldrig intervjuats i svenska medier.

Sedan är det ju detta tragiska med den alldeles för ofta snedvridna och märkliga rapportering från till exempel Kamishli i Syrien. En stad som av fransmännen vigdes åt överlevare av folkmordet 1915, så att de skulle ha en fristad. Snälla rara public service, vi är hundratusentals i Sverige som kan hjälpa er med fakta.

Jag kan skriva på och göra det här inlägget väldigt långt men jag stannar här. Konstaterandens tid är här. Jag konstaterar samtidigt också att jag har många journalister som vänner på FB och att det ofta leder till förändring. Men långt ifrån tillräcklig sådan.

Kampen går vidare.

Nuri Kino

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •