#vistårinteut, varför gör ni en film där ni sitter och kramar nallar?

| 31 december, 2018

Den här filmen och dem som står bakom #vistårinteut tycks aldrig förstå att de gör mer skada än nytta. Jo jag förstår att de inte står ut med att just deras gunstlingar inte bedömts att ha asylskäl, och jag förstår att de är förblindande av alla känslor de upplever. Men snälla, sansa er! Ta ett steg tillbaka och tänk efter.

Dessutom, varför gör ni en film där ni sitter och kramar nallar? Förstår ni inte att det inte kommer falla i god jord hos majoriteten av dem som ser den? Det har ju trots allt visat sig att det i övervägande del handlar om fullvuxna män. Har vi tur finns en och annan tonåring med men oavsett det, kan jag lova er att de innerst inne inte uppskattar att betraktas som små barn i behov av nallar.

Ni har ett annat problem som ni aldrig adresserat. Förra året avslöjades er hemliga grupp med att sinsemellan dela med er av era erfarenheter av att “hjälpa”. Den bild som växte fram fick många att dra efter andan. Vi kunde läsa kommentar som: “För sju år sedan lärde jag känna min första hasar-kille… Helt underbara, Finns ett speciellt ljus i deras ögon”. “Ett PUT trillade in idag!!! en av ‘mina’ afghanska killar som anlände i oktober förra året. Dessutom slapp han åldersuppskrivning, trots att han är lång och rätt grov”. “Jag älskar min lilla afghanpojke och vill göra allt”.

Jag förstår att ni helst sett att dessa meddelanden aldrig hade avslöjats. Det var närmast en chockartad läsning som visade att flera i er grupp har en mycket osund relation till “flyktingbarnen”.

Avslöjandena om de osunda relationerna börjar bli många, men trots detta så existerar de inte. Ann Heberlein var den första att uppmärksamma hur kvinnliga HVB-anställda utnyttjade unga män sexuellt. Det väckte många starka känslor, så starka att Ann tvingades utstå hat, ilska och vrede riktat mot henne. Det hela var mycket märkligt eftersom reaktionerna borde ha varit tvärtom, att man sonika blev förbannad över att det finns kvinnor som sexuellt utnyttjar unga män som är i beroendeställning.

Jag kan ju inte hävda att just ni i filmen har en osund relation till dem ni vill rädda. Vad jag däremot kan se är ni har märklig syn på vuxna män eller unga, snart vuxna män.

Har ni någonsin funderat på att hjälpa de här männen att återvända hem istället? Det är så många kvinnor och riktiga barn som är lämnade åt sitt öde och som behöver hjälp.

Och har ni någonsin beaktat att vårt mottagande av enbart män allvarligt skadat vår demografi? Vi har idag ett överskott av män i åldersspannet 16-23. Tidigare forskning har visat att när ett sådant överskott uppstår påverkar det samhället negativt. Det är vare sig cyniskt eller rasistiskt att uppmärksamma det, lika lite som det är att uppmärksamma att ett landet med ett överskott av män präglas av mer egendomsbrott, sexualbrott mot kvinnor och gängkriminalitet. Tre faktorer vi dagligdags kan läsa om i våra nyheter.

Det hela borde vara så enkelt: Har man asylskäl och Migrationsmyndigheten i Sverige bedömt att man har giltiga asylskäl, ska man få stanna, men har man inte det så ska man skickas tillbaka. Men så tänker inte ni er grupp. Ni sätter, genom ohederliga aktioner, er över våra lagar och regler, men det värsta av allt är att svensk politik faller till föga.

Uppriktigt sagt #jagstårinteut med #vistårinteut och jag hoppas innerligt att ni som grupp tillsist tar ert förnuft till fånga.
http://vistarinteut.org/medvind/

https://twitter.com/par_v3/status/1079021636114882560…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp