Ann Heberlein: När trollen spricker i solen, medieåret 2018

| 2 januari, 2019

Ann Heberlein skrev på nyårsafton en krönika om hur det senaste året de stora mediehusen och public service helt bytt fot och istället för att förneka det som händer och vilka som är inblandade så har de börjat skriva mer i klartext om det. Att vi under 2018 fick vi läsa flera reportage i bland annat Expressen och Aftonbladet om tidigare tabubelagda ämnen, exempelvis att män från MENA-länderna är kraftigt överrepresenterade i sexualbrott.
Men någon mea culpa, självrannsakan eller ens förklaring från de stora mediehusen varför man nu helt plötsligt skrev om frågor där man tidigare ägnat sig åt smutskastning och mobbning har uteblivit. Inte ens public service förstod att man var tvungna att förklara sig. Och detta kommer i förlängningen skada tilliten för massmedierna vilket också visat sig i olika mätningar.
Svenska Dagbladet rapporterade tillsammans mer flera andra dagstidningar i förra veckan, om domen mot en 45-årig kvinna som utnyttjat en ensamkommande sextonåring sexuellt. Kvinnan som var politiskt aktiv i hemkommunen för Socialdemokraterna var anställd på det HVB-hem där hon tvingade till sig sex av den minderårige.

Ann Heberlein skriver: “Den lilla notisen påminner mig om de reaktioner jag fick på två texter jag skrev om sexuella övergrepp på HVB-hem, med kvinnliga förövare, våren 2017.
Då var en av de våldsammaste och mest aggressiva reaktionerna publicerades i just Svenska Dagbladet. Den upprörda skribenten, Margit Richert, anklagade mig för att sprida falska rykten om att kvinnor som engagerar sig för ensamkommande barn gör det för att kunna utnyttja dem sexuellt. Historien har dock givit mig rätt. Under året som passerat har flera anmälningar om sexuellt utnyttjande av barn i HVB-miljö gjorts, och några domar har hunnit falla.”
Det tragiska fenomenet med äldre kvinnor som utnyttjar yngre män i beroendeställning är inte det enda fenomen som public service, dags- och kvällspress ihärdigt och kraftfullt förnekat under många år, för att plötsligt, utan någon form av självrannsakan, börja rapportera om det som för blott några månader sedan avfärdades som lögner och högerextrema konspirationsteorier.

Expressen och Aftonbladet publicerade artikelserier som belyste det faktum att män med bakgrund i MENA-länderna är kraftigt överrepresenterade vid sexualbrott, ett faktum som nämnda publikationers kolumnister och ledarskribenter förnekat i åratal. Så 2018 sprack många troll i solen.
Likadant var det med myten om myten om det organiserade tiggeriet, den sprack den också. Ett exempel är den härva av människohandel som nystades upp i Växjö. Sju personer åtalades för att fört miljonbelopp ur Sverige efter att ha tvingat flera personer att tigga. Likaså har medierna också tvingats backa från påståendet att flyktinginvandring är lönsamt för Sverige. En rapport av Joakim Ruist visar att flyktinginvandring innebär en ekonomisk belastning för Sverige, på både kort och lång sikt.
Så det är tydligt att den första offentlighetens mediekanaler inte längre har monopol på verklighetsbeskrivningen. De äger inte sanningen längre, andra aktörer såsom Nyheter Idag och andra elektroniska tidskrifter, poddar, bloggar och youtubekanaler som utgör en andra offentlighet, driver på en förändring som etablerad media måste förhålla sig till.

Människor är trötta på förmynderi och censur. Om den första offentligheten ska överleva måste de börja behandla sina läsare, lyssnare och tittare som vuxna människor. Vi kan hantera verkligheten. Vi lever ju faktiskt mitt i den.
Men vad händer med tilliten till public service och dagspress när fenomen som avfärdats som lögner i åratal helt oproblematiskt omnämns som ett faktum?
Jo, tilliten till dem skadas naturligtvis. De senaste årens SOM-undersökningar ger också vid handen att människors förtroende för media stadigt minskat.
Och lägst förtroende för public service hyser människor med sympatier till höger, alltså de som röstar på Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Public service har högst förtroende bland dem som röstar på Centerpartiet, tätt följt av dem som röstar på Liberalerna, Socialdemokraterna och vänsterpartiet. En rimlig slutsats man kan dra av detta är att människor med högeråsikter inte känner igen sig i de problemformuleringar och den verklighetsbeskrivning som public service tillhandahåller.
Ann Heberlein skriver till sist, min förutsägelse för 2019 är att ännu fler troll spricker i solen, att den där åsiktskorridoren vidgas ytterligare, att förtroendet för public service når bottennivåer samt att papperspressens kris fördjupas. Ett gott nytt år, således!

https://nyheteridag.se/…/ann-heberlein-nar-trollen-spricke…/
https://www.svd.se/anstalld-pa-hvb-hem-domd-for-sexbrott
https://www.expressen.se/…/de-ar-mannen-som-valdtar-tillsa…/
https://www.aftonbladet.se/…/unik-granskning-112-pojkar-och…
https://www.aftonbladet.se/…/vacker-atal-for-omfattande-man…
https://www.svt.se/…/ny-eso-rapport-flyktinginvandring-en-k…
https://www.svt.se/…/inrikes/fortroendet-for-svt-sjunker-ti…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •