Eddie Råbock: Jihad på nyårsafton

| 2 januari, 2019

Det är inte alla som firar nyår den 31 december. Flera muslimska, religiösa ledare har varnat muslimer för att fira nyår. Det är en hednisk och syndig fest, menar de. På den svenska sajten Fråga imamen står det att det är förbjudet för muslimer att fira nyår eftersom man inte ska fira icke-muslimernas fester och för att den gregorianska kalendern inte har någon betydelse i islam.

Det finns förstås muslimer i väst som firar nyår tillsammans med majoritetsbefolkningen, men det förekommer inga samlingar eller gudstjänster i moskéerna. Det är en helt vanlig dag.

Men för jihadisterna kan det vara en speciell dag ändå. För det är en dag då de otrogna samlas och och är glada och då gör det extra ont och väcker extra mycket uppmärksamhet när man attackerar dem. Så kan han ha tänkt, jihadisten i Manchester, som knivhugg tre personer på nyårsafton. Vid gripandet skrek han ”Länge leve kalifen! Allahu akbar!” Det finns att se på video här.

I ett uttalande skriver Muslim Council of Britain on Manchester att motiven bakom attacken är ”oklara”.

Vad är oklart med ”Länge leve kalifen” och ”Allahu akbar”? Jag tycker det är ganska klart. Dels är motivet att strida för kalifatet. Det är inte någon enskild kalif, utan kalifämbetet som är viktigt för islamisterna.

Terrorgruppen Islamiska Staten (IS) förgår, men tanken om en islamisk stat består.

Dels är motivet att göra Guds religion islam större än alla andra ideologier, religioner och åskådningar. Det står i Koranen att Gud ska ge muslimerna seger över alla andra religioner. När Allahu akbar används som ett stridsrop uttrycker jihadisten en sådan förhoppning. Han ser sig som en del i förverkligandet av denna seger.

Se till exempel denna koranvers i Zetterstéens svenska översättning:

”Han är den, som sänt sin apostel med vägledningen och sanningens religion för att giva den seger över varje annan religion, om ock månggudadyrkarne skulle harmas.” (61:9)

Det finns fler liknande verser.

Men MCB vill förstås att man ska tro att jihadisten var en galning utan begripliga motiv för att man inte ska koppla dessa hemska gärningar till islamiska texter och islamisk teologi. För terrorism har ju som bekant ingenting med islam att göra.

På samma sätt som liknande islamiska organisationer i Sverige, tycks MCB prioritera kampen mot den så kallade ”islamofobin” framför kampen mot jihadismen.

Jag påstår inte att jihadisten i Manchester följde ”det sanna islam”, bara att hans handlingar har NÅGOT med islam att göra. Jihadisternas tolkning av religionen är rimlig.

Jihadattacken på nyårsafton skedde på Victoria Station, inte långt ifrån konserthuset Manchester Arena där jihadisten Salman Abedi den 22 maj 2017 dödade 22 personer genom en självmordsattack.

Salman Abedi var född i Manchester, men han var inte en del av den engelska kulturen, utan en fundamentalistisk muslim. Han hade lärt sig hela Koranen utantill. Han var ofta i moskén där hans far var respekterad församlingsmedlem och böneutropare. Familjen hade kommit från Libyen som flyktingar. Många islamister flydde från Libyen under Kaddafi.

Vad vet vi om nyårsjihadisten? Hittills inte mycket. I brittiska medier har jag läst att antiterroriststyrkan gjort en razzia i den gripne 25-åringens hem. Där ska det bo ett somaliskt par tillsammans med fyra av deras fem barn.

På grund av massinvandringen till väst från islamvärlden har våra länder förändrats. Man kan påpeka att inte alla muslimer är terrorister hur mycket man vill, och det är sant, men det är fortfarande ett faktum att dessa terrorattacker är en följd av islamiseringen.

Scen ur filmen Khartoum (1966):

Innan Storbritannien fick en stor muslimsk befolkning hände det inte att någon gick till attack med kniv under stridsropet Allahu akbar. Muslimska fanatiker var något som fanns långt borta i länder som Sudan. Med fasa läste engelsmännen i januari 1885 om hur jihadkrigare, de så kallade mahdisterna, halshuggit general Gordon och satt hans huvud på ett spjut i Khartoum.

Nu sker jihadattackerna på gatorna i Manchester och London.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •