Tino Sanandaji: Hur många fler mord krävs det innan media slutar vilseleda?

| 2 januari, 2019

Fantastiskt exempel på hur journalister luras med rubriksättning. Nyheten här är att Sverige hade 27 kvinnomord jämfört med 10 i Norge, vilket innebär att Sverige i relation till sin befolkning hade knappt 0.3 per hundra tusen jämfört med knappt 0.2 i Norge.

Trots att det i Sverige är vanligare både med dödade kvinnor och män sätts rubrik: ”Mord på kvinnor vanligare i Norge än Sverige”!

Bara de som läser noggrant inser att det är tvärtom. Mord på kvinnor är vanligare i Sverige, mord på män ännu vanligare. En större andel av dem som dödas i Norge är kvinnor, inte att mord på kvinnor är vanligare. 2017 skedde 43 dödskjutningar i Sverige jämfört med 1 i Norge, nästan alla mördade i gängkrig är män medan könsfördelning är jämnare med familjemord och dråp.

Liksom de flesta andra europeiska länder har dödlig våld i Norge har halverats jämfört med år 1990, medan det bara sjunkit lite i Sverige. Sveriges ovanligt dåliga utveckling har gjort att man gått från ett land under medel till ett av de mer våldsamma länderna i västeuropa. I stället för att förklara dessa trots allt enkla siffror gör media sitt bästa för att relativisera, avfärda och förvilla.

Många låter sig också förvirras, speciellt de som är dåliga på siffror. Därför går nu en massa energin fortfarande till att hantera imbeciler som sväljer och sprider desinformation som förnekar problemet. Aftonbladet frågade: ”Hur många fler poliser behövs för att bekämpa minskande brottslighet?”

Hur många fler mord krävs det innan media slutar vilseleda?

Tino Sanandaji

Läs artikel här…

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Tino Sanandaji: Hur många fler mord krävs det innan media slutar vilseleda?

 1. Margareta Johansson

  Tänk om folk kunde ta detta på allvar och sluta att leva med huvudet i sanden. Vårt land är härjat,skövlat och förstört ?

 2. Peter. K.

  Tillägas bör att polisen i Norge bär yterstsällan vapen. Att då dra paraleler går ej.

Kommentarer är stängda.