Tino Sanandaji: Jag förstår inte vad de man menar med att det finns pengar i släkten men inte på banken.

| 2 januari, 2019

Bolånekrashen i USA år 2008 hade flera orsaker, varav en delförklaring var att staten upmuntrade banker att lätta upp utlåningskrav till minoriteter. Att latinamerikanska invandrare hade svårare att få lån feltolkades som diskriminering, när det troligen handlade om sämre privatekonomi. Många tog stora lån de inte kunde återbetala, vilket skadade ekonomin och dem själva.

I stället för att lära sig från detta tar Göteborg ett märklig steg i samma riktning, även om det är oklart vad exakt de tänker göra. SVT:

”Göteborgs stad har bjudit in de fyra storbankerna för att diskutera hur personer i utsatta områden ska kunna låna pengar till att köpa bostad, rapporterar P4 Göteborg. – Ofta finns det kapital för att klara kontantinsatsen, men den finns kanske inte alltid på bankkonton. Den finns i släkter, i familjer. Där tror jag vi kan hjälpas åt att göra storbankerna mer varse vilka förutsättningarna är i de olika områdena, säger Marin Öbo, kommunens fastighetsdirektör, till P4 Göteborg.

Han understryker att diskussionerna med bankerna inte syftar till att frångå eller sänka de lagliga kraven på kontantinsats eller amorteringskrav. – Det här är en sondering, men mer konkret vad det kan leda till är ganska oklart ännu”

Jag förstår inte vad de man menar med att det finns pengar i släkten men inte på banken. Är det illegala medel som kommunen försöker förmå banker att acceptera? Menar de att släkten har stora mängder sedlar undanstoppade någonstans [there’s always money in the banana stand]? Handlar det om att tvätta svarta pengar? Pengar som döljs från bankkontot för att få mer socialbidrag? Om de faktiskt har pengar är det väl bara att sätta in det, det behövs ingen särlösning.

Det är som sagt oklart, men man kan misstänkta att det finns ett element av att kommunen tror på rövarhistorier där folk överdriver hur rik deras släkt är för att få lån. Hur ska sen utlåningskrav i praktiken tänjas utan försämrad kreditrisk?

Detta är riskabelt för både banksystemet och låntagarna själva. Kommunen gör inte resurssvaga en tjänst genom att uppmuntra de att ta på sig stora lån och köpa övervärderade nybyggen mitt under en trolig bostsbubbla.

Detta illustrerar också problemet med att bygga en massa bostadsrätter som tvingar hushåll att ta på sig risk som de egentligen inte har råd med, beskymret hade inte uppstått om man byggt fler hyresbostäder.

Tino Sanandaji

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4 tankar på “Tino Sanandaji: Jag förstår inte vad de man menar med att det finns pengar i släkten men inte på banken.

 1. Maja

  Kan betydq att de inte har pengarna i svenska banker eller i eget namn. Då får de inte socialbidrag.

 2. Göran Wahlström

  Zig/Rom har ju av tradition massor av guld……tjocka halskedjor…”hövingakedjor ” Kvällspressen brukar skriva om det när det hamnar på pantbanken. Det är föremål i guld som väger kilo.

 3. Sven Westerling

  Vill Göteborgs kommun ta sådana risker går det, enligt gällande lagstiftning, bara att köpa in önskat antal bostadsrätter och sedan i sin tur hyra ut dem. Det kan inte hindras av föreningarna. Men det kanske inte kommunente vill, då är det bekvämare för kommunen att försöka lasta över risken på andra.

 4. Carl den 12

  Se “ettor och nollor” gott folk. Stan är full utav ettor och nollor ! Själv är jag mycket stolt över att vara just en nolla, så se en utav Sveriges bästa film genom tiderna som utspelar sig i Göteborg. Gustav Skarsgård ?

Kommentarer är stängda.