I reklamens värld där är män automatiskt korkade!

| 3 januari, 2019

och andra försök att idiotförklara folk.

Jag hade precis börjat vänja mig vid i reklamens värld där ska utav någon konstig anledning alla medelålders män. Utmålas för att vara värsta pajasen, klanten eller lallande dåre i värsta Svensson Svensson stil!

 
Exakt varför? Lite svårt att förstå. Kanske något med rätt värdegrund och där får knappast en man verka normalbegåvad. Ändå inget jag egentligen känner igen mig i. Majoriteten av manliga förebilder jag haft under min uppväxt har då rakt aldrig betett sig så. Inte heller idag ser jag mina manliga jämnåriga vänner till att vara någon form av omogna barnsliga klantarsel.
 
Så det var lite glädjande när jag för ett tag sedan fick se reklam från Advisa med deras “Senati” familj! Som hade “sparat pengar”. En sanning med modifikation. För tycker snarare att de hade minskat sina utgifter! När frågan ställdes vad pengarna som “sparades” skulle användas till. Då kom chocken. Herr Senati säger att pengar skulle förnuftigt nog läggas på taket! Medans övriga familjen med  frun i spetsen. Framställdes som en omogen korkad o-ansvarsfull individ. Som hellre brände pengar på lyx och semesterresa, framför nödvändigt husunderhåll!
 
Nu tror jag ändå att hade frågan ställts till en normalbegåvad, erfaren och mogen karl. Så hade svaret i stället blivit typ.  “”Ja först ska vi spara pengar i 10 månader och lägga om taket! Efter det ska vi betala av lånen snabbare samtidigt som vi sparar till en kul resa utan nya kreditskulder.”” – I alla fall hade mitt svar låtit som så. Är ju ändå en normalbegåvad vit medelålders och Svensk karl.
 
Men Advisa har ändå förnyat hela reklambranschen! Kan det vara som så att vi är på väg bort ifrån att medelålders män alltid ska klantifieras i reklamen? Nu vet jag inte om det egentligen spelar någon roll. För herr Senati var uppenbart en Svensk med invandrar bakgrund. Men likväl ändå en “Man” “medelålders” och med normalt förnuft. Vem vet om nått år eller två kanske man till och med kan uppvisa en medelålders “vit” till att vara fullt normal även i en reklamkampanj.
 
Såg nu att Advisas reklam bantats så just biten där mannen framställdes som normal och vuxen var nu bortklippt. Kan vara en tillfällighet och lite sparande av dyr reklampris. Eller kanske har de upptäckt sitt misstag att påvisa att män var förnuftiga? Eller var möjligen alibi i att mannen som påstods vara förnuftig. Inte var vit, bara inte ett tillräcklig starkt alibi? Oavsett har reklamen kortats ner. Ordningen är återställd. Ingen kvinna som utmålas vara en slösande klant. Eller en att en man kan var mognare än sin fru! Lite tråkigt eftersom Advisas reklam skulle kunnat haft möjlighet att revolutionera hela reklamindustrin. Bara genom att sluta förnedra och förolämpa stora delar av Sveriges befolkning och kundkrets.
 
Ja då direkt efter denna nya reklam kom nästa reklaminslag! Å nu måste vi alla skratta och skratta ordentligt! Ja jag talar om Nordeas senaste reklam! Alltså reklam är ingen fakta film! Tur det för annars vore alla män korkade i huvudet. Men ändå vad försöker Nordea göra skriva om hela historien? Alltså man kan inte göra en reklamfilm som ska avspegla 1960-talet och göra detta med en drive in bank där en Volvo Amazon med två Afro-Svenskar i! Alltså vi pratar 1960-talet! Hur trolig är bilden? Är detta verkligen så reklamen tror Sverige såg ut 1960? I så fall har jag en nyhet att meddela. Att hitta på en annan Sverigebild i efterhand är lite svårt finns liksom stora bevis och ännu lever folk som minns 60-talet.
 
Själv tycker jag ändå att reklamen borde nyanseras lite verklighetsanpassning vore trevligt. För ärligt talat kunder är kunder. Jag förstår inte varför reklamen så gärna vill idiotförklara sina kunder? Män finns inte enbart som korkade klantar! Ja och hur Sverige såg ut 1960 då kan det vara lämpligt att avspegla Sverige 1960.
 
Ja till alla reklammakare som uppenbart har Svårigheter föreställa sig en realistisk bild över hur Sverige sett ut genom tiderna. Kan jag rekommendera att göra ? ert arbete. I det ingår inte enbart värdegrund. Minns man till exempel inte 60-talet. Kanske var man inte född? Så kanske man ska göra sitt arbete och efterforska lite. En enkel googling kan inte vara för mycket att begära. 
Skulle en googling vara ett för svårt arbete för någon reklammakare? Så bjuder jag här en bra länk
där man lätt kan välja ett årtal och just få en massa bilder från just det årtalet. här kommer länken. http://bilderisyd.se/produkt-tagg/1960/
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “I reklamens värld där är män automatiskt korkade!

  1. Anette

    Precis som ni män har gjort mot oss kvinnor i hundratals med år. Vi kvinnor har blivit utpekade som om vi vore dumma. Detta inlägg är larvigt.

Kommentarer är stängda.