Cecilia Stegö Chilò: Vi behöver ett nytt val, en ny talman och en ny regering som fått sitt mandat från en någorlunda informerad väljarkår.

| 8 januari, 2019

Även jag börjar bli alltmer irriterad på den lillgamle talmannen som letar upp den ena historiska anekdoten efter den andra i biblioteket, men som uppenbarligen inte förstår grundlagens andemening och bokstav.
Det kan aldrig vara ett ”misslyckande” eller ”avgrunden” att vända sig till folket i en demokrati. I synnerhet om partierna, genom en hel valrörelse, vägrat att ge realistiska besked i den yttersta av styrningsfrågor – regeringsbildningen.
Det är också rätt skruvat att som M-kvinnornas ordförande, tillika AB-kolumnisten, Ulrica Schenström, kalla Norlén för ”vår superstar-talman” och tycka att folket måste ”rösta mer intresserat” nästa gång.
(Vart är detta parti på väg!?)
Om man kryper ur partibefästningarna borde man rimligen se hur mycket mer väljarna vet nu än i september. De röstade inte ”ointresserat”. De tvingades rösta underinformerat!
S kan tydligen tänka sig att ta bort värnskatten, bygga om arbetsrätten och en hel del annat för att behålla makten. Visste S-väljarna det? Nej.
L och C kan tydligen tänka sig att stödja Löfven (och AL att äta upp sin sko) om S goes Timbro, typ. Visste L/C väljarna det. Nej.
M och KD säger inte så mycket men låter den glödheta SD-frågan svalna. SD har visat ungefär hur man kommer att använda sin makt. Man är inte intresserad av S. Visste vi något om det? Nej.
Och för att ta ställning till allt detta nya – ett nytt politiskt landskap – skulle vi vänta till om fyra år!?
Naturligtvis borde det uppstå någon slags folkrörelse mot detta väljarförakt, men vi är så konstitutionellt ur form att det knappast kommer att hända. Haage i SmP tycker att vi borde börja träna. Bra tänkt.
För att summera:
Ett extraval ska alltså inte ställas mot en historisk referens till att det är mycket ovanligt eller att senaste gången var 1958, utan till att alternativet är att Sveriges politiska inriktning under de kommande fyra åren avgörs av en rösträkning i Liberalernas förtroenderåd (60 personer) och Annie Lööfs slutgiltiga svar på en fråga hon dragit runt på i flera månader.
Dit har alltså Andreas Norlén lett processen. ”All offentlig makt utgår från folket” har han inte begripit. Han kan omöjligt tagit till sig att extraval är RFs bokstav och den helt naturliga följden av regeringsförhandlingar som gått i stå.
Vi behöver ett nytt val, en ny talman och en ny regering som fått sitt mandat från en någorlunda informerad väljarkår.
Från ett demokrativårdande perspektiv är det helt ointressant hur den ser ut.

Cecilia Stegö Chilò

Läs i Smålandsposten här…

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Cecilia Stegö Chilò: Vi behöver ett nytt val, en ny talman och en ny regering som fått sitt mandat från en någorlunda informerad väljarkår.

 1. Kurt Nilsson

  En genomkorrumperad politisk elit sysslar i huvudsak med att manipulera väljarkåren. Allt för att obehindrat kunna fortsätta med nepotism, vänskapskorruption och frihet från tjänstemannaansvar, oavsett graden av övertramp.
  Ett extraval vore inte förödande för Sverige, snarare förlösande!

 2. Björn Hedén

  Utestängande av SD från deltagande i den demokratiska processen är det absolut viktigaste för den så kallade 7-klövern. Sakpolitik och visioner inför den allt kortare återstoden av mandatperioden är helt ointressant.
  Man upprepar sig som papegojor, nu senast i opinion live TV1 i går kväll.
  Man sitter bakom stängda dörrar och försöker kohandla fram nån krystad uppgörelse, bara för att nå MÅLET: att eliminera SD!

Kommentarer är stängda.