Familjemedlemmar misstänks för äktenskapstvång

| 19 januari, 2019

Fyra personer misstänks för äktenskapstvång. Samtliga förnekar föga förvånande brott.

De misstänkta är fyra familjemedlemmar. De misstänks att med tvång ha försökt gifta bort en kvinnlig familjemedlem mot hennes vilja.

Kammaråklagare Kristoffer Sahlin leder utredningen.
– Jag har precis hört alla misstänkta och utredningen fortsätter. Samtliga förnekar brott, säger Sahlin till Norrbottens Media.
Var har brottet skett?
– Det kan jag inte uttala mig om.

Utredningen bygger i stort sett helt på den målsägande kvinnans uppgifter, uppger Kristoffer Sahlin.

Lagen om äktenskapstvång trädde i kraft 2014 och under 2018 inkom 127 anmälningar i Sverige. En ökning med 22 procent från året innan.

I polisens relativt nybildade Region Nord, som innefattar de fyra nordligast länen i Sverige, anmäldes 14 fall av äktenskapstvång under 2018. Det är en ökning med sex fall eller 67 procent.

Har anmälan inkommit från den målsägande kvinnan?
– Det kan jag tyvärr inte kommentera. Det är lite locket på just nu.

Advokat Magnus Söderlind företräder en man som misstänks för inblandning i härvan.
– Han förnekar brott. Han har ingenting med saken att göra, säger Söderlind.

Det här för mig ett typiskt fall av tvångsgifte. Varför skulle en kvinna över huvudtaget anmäla ett tvång om hon själv valt att gifta sig? Det här är ett typfall för hur lagen inte fungerar. Fyra familjemedlemmar, manliga förstås, förnekar att kvinnan tvingas gifta sig. Och då är det så – punkt.

Beröringsskräcken är total från rättsväsendets sida. Så här får det naturligtvis inte gå till. Det är skrämmande på så många plan. Dels överges den snart bortgifta kvinnan av rättssamhället, dels godkänns utan prövning kvinnans familjs påståenden om att kvinnan ljuger.

I rapporten Gift mot sin vilja (2009) svarade cirka 70 000 personer i åldern 16–25 år i Sverige att de inte kan välja vem de vill gifta sig med. Det motsvarar 6,6 procent av de unga kvinnorna och 3,8 procent av de unga männen. Av dessa var det ungefär 8 500 som ofta oroade sig över att inte få välja partner.

Var är alla feminister? Var är alla #grupper? Jag vet var dom är. Dom har vänt ryggen till. Deras fokus ligger någon annanstans och vi vet alla var. Riktigt unket är vad det är.

Det skulle inte förvåna mig om vi snart får ett nytt fall av den svenska paradgrenen – balkonghopp.

Text: Jan-Ove Malmgren
Källa NSD (som vanligt bakom betalvägg): https://www.nsd.se/…/familjemedlemmar-misstanks-for-aktensk…
Bild: PRAKASH HATVALNE 2010

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •