Tino Sanandaji: Att försöka mixa häxbryggden flummig nyliberalism med känslodriven invandringssekt ger inte bra politik

| 19 januari, 2019

Om ni är missnöjda med regeringsuppgörelsen är ni inte ensamma. I Sifo finns ett negativ övertag på 49-42 procent, och medan stödet är ljummet är motståndet starkt. Hela 37 procent anser att uppgörelsen var ”mycket dåligt” mot 11 procent ”mycket bra”.

Idag kom Sifos första mätning efter uppgörelsen. Expressen: ”Mätningen visar också att M, KD och SD skulle få en egen majoritet i riksdagen i dag – om det var val i dag”. C och L har rasat med nära 2 procentenheter var sen valet, och när både L och MP är utanför riksdagen får socialistblocket i vissa mätningar inte övertag ens med Annie Lööfs stöd.

Själv tillhör jag den minoritet som är långsiktigt nöjd med utvecklingen. Det har länge varit uppenbart att C betraktar identitetspolitik och migration som överordnat allt annat och känner en värdegemenskap med vänstern, och det är därför positivt att de byter sida.

Att försöka mixa häxbryggden flummig nyliberalism med känslodriven invandringssekt ger inte bra politik, som vi redan sett. Reinfeldt lyckades *både* minska ekonomisk frihet genom bördan att försörja flyktingar *och* skära välfärden. Eftersom invandring är ett negativ-summe-spel är detta ingen paradox, i Malmö är välfärdsstaten sämre per person men ändå större då andel fattiga är hög.

En del trodde att LO och S skulle städa upp och rädda folkhemmet, men vänstern är ännu mer paralyserad av politisk korrekthet. Efter Frankenstein-uppgörelsen mellan C, L och de rödgröna är Sverige åter på väg i samma riktning som under Reinfeldt, med en ekonomisk politik som ökar inkomstskillnader och en migrationspolitisk som också ökar inkomstskillnader. I rättvisans namn har de också lagt en del bra förslag, som att förstatliga skolan och förstärka SFI.

De flesta förslag är dock små symbolreformer vars betydelse retoriskt överdrivs för att låtsas att man löst underliggande målkonflikter. Inget tyder på att Annie Lööf, Björklund och Löfven kommer lösa några av de problemen som de själv bidragit till att skapa, annat än att sätta upp fler “mytsidor”, mer statlig opionsbildning, försök att reglera social media, bibliotekscensur och annat ingen riktig liberal stödjer. På sikt vänder därför opinionen gradvis i takt med att allt fler inser att de förs bakom ljuset.

Till sist är min personliga uppfattning som många inte kommer gilla att det var bra att M/KD slapp bilda regering. De skulle fått skuld för den troligen kommande ekonomiska nedgången. De är dessutom inte ideologiskt mogna, med för mycket bagage i form av marknadsfundamentalism/crony-capitalism och för lite nytänk. Det vore idiotisk att försöka bilda ett ”konservativt” block med dysfunktionella SD och låta vänstern kidnappa liberalismen, västerlandets mest framgångsrika ideologi. I stället bör borgerlighetens återgå till äkta liberalism och återigen bli ett trovärdigt alternativ efter katastrofen som drabbade Sverige under Fredrik Reinfeldt.

Tino Sanandaji

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •