Deplatformering: Vilka svenska författares yttrandefrihet är värd att försvara, Amanda Lind?

I en lång artikel på SVT tas fenomenet “deplatformering” upp och jag förundras över att de som arbetar inom public service och annan mainstream-media inte själva ser att de är en stor del av problemet, som skapar strypt yttrandefrihet och självcensur. Saklighet och inkludering gäller inte dem som är systemkritiska eller anses ha så kallade “högeråsikter”. I sammanhanget bör informeras att även politiker med makt bidrar till att för dem obekväma och kritiska röster tystas. Den nytillträdda kulturministern Amanda Lind talar om yttrandefrihet men det är helt uppenbart att inte alla kulturarbetare anses lika mycket värda. Så vilka författares yttrandefrihet är värd att skydda i Sverige, kära nya kulturminister?

Deplatformering är vedervärdigt. Jag förstår till 100% att många människor inte offentligt vågar säga vad de tycker och tänker eller kritisera makten, för man tänker på sin försörjning och hur jobbigt det kan bli om ens levebröd tas ifrån en. Det är inte helt lätt att stå mitt i skitstormen när de som bestämmer har mycket mer resurser och stora mediala plattformar än en liten ensam individ. Alla har inte styrka nog att orka hålla emot, att fortsätta uttrycka åsikter som inte är politiskt korrekta när man ständigt pekas ut som syndabock.

Som författare gör man därför bäst i att hålla sig väl med vänstern i dagens Sverige, då människor med vänsteråsikter och sympatier sitter på makt och höga poster inom kultursfären. Som författare förväntas man per automatik dela dessa åsikter. En författare som jag, som tydligt vägrar tramsa med i det förljugna skådespelet, anses uppenbart inte platsa bland dem som den nytillträdda kulturministern tycker är värda att stå upp för.

Katerina Magasin. Fri press i en ofri tid. Stötta gärna via swish 0733289122 eller konto SEB 5206 1604 404. Pay Pal: info@katerinamagasin.se. Tack på förhand!

Läs artikeln här…

Deplatformering: Vilka svenska författares yttrandefrihet är värd att försvara, Amanda Lind?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •