Tunnelbaneincidenten har rört upp mångas känslor

| 4 februari, 2019

Tunnelbaneincidenten har rört upp mångas känslor, men kanske framför allt ordningsvakternas känslor. Och här måste vi säga, med all rätt. I sak handlar det om en tämligen vardaglig händelse. En person avvisas från tunnelbanan därför att denne inte vid anmodan kan uppvisa ett giltigt färdbevis.

De videor som finns visar tidpunkten från när ordningsvakterna till slut tvingas avhysa kvinnan. Innan dess har kontrollanterna under en längre stund försökt att verbalt avhysa kvinnan som konsekvent vägrat. I det läget måste man kalla på ordningsvakter.

Flera personer har hört av sig till PS och berättat om sin ilska över aktivisten Lovette Jallow som kritiserade vakternas agerande och menade att det inte handlade om en normal avvisning, utan om rasism. Sitt ställningstagande bygger Jallow på att ordningsvakterna talar lugnt med de “vita” kvinnorna som fanns runt omkring medan de använder övervåld mot den svarta kvinnan. Helle Klein och Özz Nujen var också snabba på bollen och hängde ut ordningsvakterna som ett allmänt hot mot Sverige och som en yrkesgrupp där “vit makt” är allenarådande. Lika förvånande är de som hört av sig angående den före detta ordningsvakten Jennys utspel. Hon var också bland de första att synas i våra medier.

Jenny Bengtsson, den före detta ordningsvakten och tidigare V-politikern vittnade om rasism och och sexism inom branschen. Helt oemotsagd har hon fått berätta sin historia. Ingen tycks reagera på att hon sökte sig yrket enbart därför att hon har en bild av yrket ordningsvakter “som en maschokulturbransch med rätt mycket inslag av rasism och sexism.” Enligt Jenny är också rasismen systematisk och framförallt inriktad mot mörkhyade. Hon valde därför att “hoppa in i branschen och vara en del av förändringen.” Efter händelsen i tunnelbanan valda Jenny att sluta, enligt henne själv så orkar hon inte mer.

Historien med Jenny är mycket märklig. De ordningsvakter som hört av sig till PS (samtliga vill vara anonyma) uttrycker en stor förvåning kring hennes utspel om att hon väljer att sluta. Enligt dem så slutade Jenny redan 2016. Det skulle innebär att då Jenny låter sig intervjuas av vår media har hon alltså inte sin anställning kvar. En av de ordningsvakter som hört av sig till PS skriver så här: “Det andra jag vill säga är att vi är ganska övertygade om att (…) Jenny Bengtsson redan slutade för ett bra tag sedan och bara tog tillfället i akt för det passar hennes agenda.”

Om man granskar Jenny Bengtsson twitter så framgår det tämligen snabbt att hon hatar män. Niklas Svensson på Expressen hängs ut som en man personifierar alla män: “Dryg, storhetsvansinne, testestoronstinn, dum i huvudet, Kräk!” Om rankningen över de mest inflytelserika twittrarna skriver Bengtsson: “Tio fucking män är såklart de mest inflytelserika twittrarna 2015. Så fräscht.”

Att personer vars syre är att hata och nedlåtande påstå att män kräk, och att Sverige är ett fruktansvärt rasistiskt land, skriver och säger som de gör är inget konstigt. Det är deras enda existensberättigande, men det drabbar en hel yrkeskår som faktiskt riskerar sina liv för att vi ska kunna vara trygga i offentligheten. I denna häxjakt har folk glömt att dom som faktiskt var på plats först under terrorattacken på Drottninggatan faktiskt var ordningsvakter och väktare… Vi kan inte annat än att visa dem vår djupaste respekt.

Sist men inte minst skillnaden mellan väktare och ordningsvakter. Båda begreppen har florerat i media. Vi reder ut begreppen med hjälp av en person som kontaktat oss.

Väktare har lika stora befogenheter som vilken civilist som helst men med förstärkt rättsskydd. Väktare går oftast i grå uniform och ser till att människor har ett jobb att komma till på morgonen.

Ordningsvakter har polisiära befogenheter och är oftast utbildade av polisen (om de inte gått en påbyggnadsutbildning på väktarutbildningen, men de måste ändå göra fysiska och skriftliga prov hos polisen).

Ordningsvakter fungerar som en förlängd arm till polisen då det inte finns tillräckligt med poliser för att kunna vara överallt, t.ex. på krogen, tunnelbanan, köpcentrum osv. Ordningsvakter bär till skillnad mot väktare blå uniform.

Ett stort tack till väktaren som kontaktade oss.

Vad vi personligen tycker om Jenny Bengtssons samt övrigas påhopp på väktarkåren lämpar sig inte i tryck.

Text Madeleine J Lilja Rönnquist/Jan-Ove Malmgren
Bild: Christine Ohlsson/TT
https://www.metro.se/artikel/ordningsvakten-jenny-slutar-jag-orkar-inte-se-hur-folk-behandlashttp://www.snutkoll.se/dina-rattigheter/ordningsvakter-och-vaktare 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •