Är rosornas krig på gång i Göteborg?

| 12 februari, 2019

När man läser dessa artiklar så kommer en historia från sent 1980-talet, tidigt 1990-talet fram i mina tankar. Det var då som rosornas krig härjade i de socialdemokratiska leden. Den gången stod kriget i första hand mellan Landsorganisationen LO och dess ordförande Stig Malm på den ena sidan, och finansminister Kjell-Olof Feldt och den så kallade kanslihushögern å den andra sidan. Denna gången är det inom partiet på kommunal nivå.
Så nu så frågar man sig om inte ett nytt krig är på frammarsch i och med att socialdemokraternas distriktsstyrelse kräver att socialdemokraternas gruppledare i Göteborg Ann-Sofie Hermansson ska avgå?

Detta är något som hon i sann socialdemokratisk anda vägrar att göra, för de som nu vill avsätta henne är inte de som valde in henne som gruppledare i Göteborg. Ann-Sofie Hermansson menar att det är medlemmarna i distriktskongressen som ska avgöra hennes framtid, och inte distriktsstyrelsen som ska göra det.
Man ställer sig dock frågan om inte distriktsstyrelsen är distriktskongressens förlängda arm och att det är de som kan och ska bestämma en sådan fråga?

För när hela distriktsstyrelsen menar att där är bristande demokratiska principer inom kommunstyrelsegruppen. Och när kommunalrådet Shahbaz Khan avgick i helgen så ställdes frågan om Hermanssons uppdrag på sin spets. Khan valde själv att avgå, något som distriktsstyrelsen ser som negativt och som de anser orsakades av Hermanssons bristande ledarskap.
Håkan Linnarsson ledamot i distriktsstyrelsen säger: “En av de viktigare saker för att vi inte har förtroende för henne är arbetsmiljösituationen i kommunstyrelsegruppen. Det är en situation där det är en liten klick runt Ann-Sofie som styr. Förtroendevalda känner sig kringskurna och hindrade.

Ann-Sofie Hermansson är väldigt besviken på distriktsstyrelsen, och att de försöker avsätta henne. Hon menar att det är distriktsstyrelsen som nu bryter mot partiets praxis.
Hon säger: “Det här är också ett maktspel, det är det snabba svaret. Det går normalt inte till på det här sättet.”
Anna Johansson som är ordförande för distriktsstyrelsen menar att det avgångskravet beror på dålig arbetsmiljö och att det är på grund av detta som tappat förtroende för Hermansson.

Hon anser också att grunden till misstroendet är olika syn på hur en folkrörelse ska drivas och att ett fåtal personer i stadshuset bedrivit en politisk riktning som saknar förankring i övriga partiet.
Anna Johansson sade under presskonferensen som distriktsstyrelsen höll att: “Det här går inte längre, vi har kommit till vägs ände.”
Där är en hel del saker som nu ligger i fatet för Hermansson. Det är bland annat den planerade försäljningen av hyresrätter i Rannebergen samt att Hermansson beslutade att samarbeta med uppstickarpartiet Demokraterna.

Dessa saker ska ha gått emot partidistriktets vilja. Dessutom ska arbetsmiljön ha fungerat dåligt i stadshuset, vilket fått bland annat kommunalrådet Shahbaz Khan att sluta.
I gårkväll röt EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson till om avgångskraven och sa att hela distriktsstyrelsen inte var överens, han tog Hermansson i försvar och menar att det är stor skillnad på att leda en majoritet och att gå i opposition. Man behöver vara lite ödmjukare, och samarbeta åt flera olika håll. Och här behöver vi också internt ha ett större tålamod.

Det är något han inte tycker distriktsstyrelsen tycks förstå då de kräver Hermanssons avgång. Men vad han inte själv nämner är att även om han sitter med i distriktsstyrelsen så är han adjungerad ledamot i styrelsen, vilket innebär att han inte har rösträtt. Det formella beslutet som togs på distriktsstyrelsemötet var alltså enigt, något som Anna Johansson framhåller.
Så frågan är nu om Hermansson blir sparkad från arbetet som gruppledare av distriktskongressen när den inkallas om någon vecka eller hon själv väljer att avgå?

Under alla omständigheter så är ett nytt rosornas krig under uppsegling och det kan inte vara så bra för ett parti som redan tappat så mycket kommunalt. Från att vara det parti som ensamt styrde Göteborg till ett parti som sitter i opposition och med endast 20 procent av Göteborgs befolkning bakom sig.
Det kan bli en mycket svår tid framöver för Göteborgs-sossarna. Och det kanske kommer att sluta i en katastrof kommunalt för hela partiet.

https://www.svt.se/…/svt-erfar-distriktsstyrelsen-kraver-he…
https://www.svt.se/…/anna-johansson-om-misstroendet-mot-her…
https://www.svt.se/…/ann-sofie-hermansson-bemoter-avgangskr…
https://www.svt.se/…/ludvigsson-s-ryter-tillbaka-inte-alls-…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •