Varför alla dessa gängskjutningar i Sverige? Gunnar Appelgren vid Stockholmspolisen: “Det handlar om den svenska paradoxen.”

| 13 februari, 2019

Vi lever i ett av Europas mest välmående länder trots detta är det tio gånger vanligare med dödsskjutningar i Sverige än i Tyskland, skriver SVT i en artikel där de med hjälp av tre poliser försöker förklara varför det ser ut som det gör.
Detta till trots har polisen svårt att förklara det som Gunnar Appelgren kallar det för ”den svenska paradoxen.”
För Tyskland och Sverige är två länder som liknar varandra både ekonomiskt och socialt. Detta till trots så visar forskning som presenterades förra året att risken att dödas i skjutning är betydligt större band män i åldrarna 15-29 år i Sverige än vad den är i Tyskland.

Jämförelsen kan även göras med våra nordiska grannländer, även dör sticker Sverige ut ordentligt.
Varför ser det ut så här?
SVT ställer den frågan till tre välrenommerade poliser om varför det skjutvapenrelaterade våldet är vanligare bland unga män i Sverige gentemot våra Nordiska grannländer?
Den frågan hade de alla svårt att svara på.
Sören Angbo spaningsledare vid grova brott vid polisregion Väst säger: ”I Göteborg har vi stora förorter och jag anser att vi skurit i den sociala delen. Det gör att man får ett utanförskap i olika områden. Det handlar inte bara poliser som jobbar där, det gäller alla poliser, alla är emot oss.

Patrik Andersson underrättelsechef i region Syd säger: ”Den frågan ställer många sig. Danmark som ligger närmast oss, hade ganska många skjutningar förra året. Köpenhamn är en större stad, men den var nästan i patentet till Malmö. Men det var inte med dödlig utgång på samma sätt. Varför vi har fler skjutningar i Sverige vet jag faktiskt.
Gunnar Appelgren kriminalkommissarie i Stockholm och samordnar forskning kring skjutvapenvåld samt arbetar i de särskilt prioriterade områdena. Talar om den svenska paradoxen och säger: ”Generellt sett leder Sverige i EU när det kommer till välfärd och det gäller såväl ekonomisk utveckling som arbetsförhet och liknande. Men det gäller bara 94 procent av Sveriges befolkning. 6 procent har fått det väsentligt sämre. Det fria skolvalet, det fria vårdvalet och andra saker har lett till ett väldigt ekonomiskt och strukturellt problem för de som lever i särskilt utsatta områdena. Däri ligger den svenska paradoxen.”

Och fortsätter med: “Det här är ingenting vi orkar hantera. Det vi ser nu är att en liten promille bland de här 6 procenten som inte känner sig delaktiga har börjat skjuta och agera på ett sådant sätt att det påverkar övriga 94 procent av befolkningen. Här måste vi kraftsamla och skapa förutsättningar för de som verkar i de här områdena.”
Men man frågar sig om Gunnar Appelgren menar att det ökade antalet skjutningarna beror på det fria skolvalet eller vårdvalet?
För gör han det så tror jag han förenklar situationen mycket, för i så fall så skulle ett förstatligande av dessa saker göra att skjutningarna försvann.
Här ställer då SVT frågan: “Spelar det här in i när man gör en jämförelse med övriga Norden?”

Appelgren fortsätter säga: “Jag tror att det spelar in. Sedan kan det nog spela in hur vi finns rent geografiskt. Vi har en bro som kommer rakt in i oss där man smugglar vapen och narkotika. Sedan sprids det ut via Sverige in i Norge eller upp vidare till Finland. Däremot är det lite knepigt att se varför vi inte har handgranatsproblematiken i Danmark och Tyskland. Danmark har ju problem med skjutningar, framför allt i Köpenhamn, och de har lite samma resonemang utifrån sina utsatta områden.”
Blickar man mot Tyskland påminner situationen där om hur det såg ut i Sverige för 15 år sedan med starka mc-gäng och kriminella klaner som ”höll ordning och reda”.

Enligt Appelgren kan Tysklands tuffa vapenlagar också spela in.
Han säger: “Det finns också en kulturell del, att ha ett vapen som kriminell är inte lika viktigt i Tyskland som det är i Sverige och USA. Men det börjar hända någonting med de unga i de tyska förorterna unga.”
Appelgren menar också att det finns anledning till självkritik.
Han säger: “För 15 år sedan var grov organiserad brottslighet, GOB, det politiska och polisiära värdeordet. Vi hade särskilda enheter som jobbade mot mc-gäng, jugoslaviska restaurangmaffior, estniska rånarligor och allt vad vi kallade dem. Det som brusade i förorten var inte grov organiserad brottslighet så det brydde vi oss inte så mycket om, det där fick någon annan hantera.”

Han fortsätter: “Sedan växte det här så starkt. Vi såg inte vad som kom innan det var försent.”
SVT ställer då frågan: “Har våldet i Sverige blivit grövre?”
Appelgren säger: “Ja, mycket grövre. Man skjuter för att döda helt klart när man skjuter med automatvapen genom kroppen på folk på det där sättet. Men man gör också olika typer av budskap. Det är ett övervåld i vissa av våra utredningar. Man skjuter inte bara när de ligger utan man avslutar med att slänga en handgranat på dem också. Det är en markering som säger att jag kommer åt dig var jag vill och jag gör precis vad jag vill med din kropp. Tyvärr har det blivit extremt våldsamt.”

Men då frågar jag mig om man inte kan se detta som ett misslyckande av svensk polis?
Att de inte ingrep långt tidigare mot detta “småbus” i utanförsområdena. För hade de lagt lika mycket energi där under den tiden som de lade på mc-gängen och de kriminella klanerna så hade vi kanske inte haft denna situationen som vi har nu. Så att göra som Appelgren att skylla det mesta på att det infördes ett fritt vårdval eller att det fria skolvalet skulle ha varit den utlösande faktorn är bara att skylla bort polisens och politikernas inaktivitet mot dessa grupper. Att sen som Sören Angbo skylla på att det skurits i de sociala delarna i vår välfärd är också bara en dålig bortförklaring, för det har skurits lika mycket i hela landet och bland både svenskar som bland de som är utlandsfödda.

Så problemet ligger inte där, då är det bättre att säga som Patrik Andersson som sade att “varför vi har fler skjutningar i Sverige vet jag faktiskt inte”. Det är mer ärligt. För problemet ligger i alla de snabba pengarna som går att tjäna i narkotikahandel, i utpressningsverksamhet för dessa kriminella. Det är dessa problem som politiker omedvetet eller medvetet försökt att undvika bara för att att vara politiskt korrekta och och inte gynna det parti och de som varnat för det hela tiden, och som nu växt dessa politiker och polisen över huvudet. Så istället för att skylla på en massa saker som sociala nedskärningar, det fria skolvalet, det fria vårdvalet, eller för den delen socioekonomiska faktorer så säg sanningen, att polisen och politikerna tog inte detta på allvar för 15-20 år sen och det är det vi ser resultatet av nu.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/gatan-sverige-polisen-har-svart-att-forklara-gangskjutningarna?fbclid=IwAR3bldoos4dpAAGdsGdLFG9rD23BU9c6KfS6UlsuGlzCyO6XELr9oklDUWk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *