Slöjan berättigar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Punkt slut.

| 15 februari, 2019

“Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan de göra det utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld”, skrev svenska simförbundets ordförande Ulla Gustavsson på sin FB-sida för några dagar sedan.

Kontroversiellt? Ja för dem som påstår att de jobbar med allas rika rätt och inte ser något problem att ett idrottsförbund i Sverige låter en bild på en pojke iklädd i vit t-tröja och jeansshorts och en flicka med svart tröja och en lila huvudduk representera inkludering, jämställdhet och feminism. “Vi har barn med slöja i vår verksamhet”, förklarar vice ordförande Stefan Persson som om det vore något helt oproblematiskt.

Fler borde istället lyssna på Ulla Gustavsson. Hon har nämligen rätt. Om inte svenska simförbundet vågar göra det, utifrån att små flickors kroppar förtrycks och sexualiseras så borde man göra det för barnens religionsfrihet. Vari ligger barnens val i detta? Flickan på bilden som simförbundet använder sig av har inte själv valt att bära slöja. Det valet gjordes åt henne samma dag hon föddes.

Jag skäms och jag blir rent ut sagt förbannad när bristen på barnperspektiv är så häpnadsväckande. Och får sådana konsekvenser att den person som kanske kunnat bidra med att just den flickan och andra efter henne faktiskt en dag skulle ha kunnat simmat utan att bära slöja. Nu tvingas istället Ulla Gustavsson att avgå.

Barn som lever i en värld där mannens ord är lag och en religiös kontext har ytterst svårt att hävda en egen vilja och de behöver därför andra vuxna som kämpar för deras rättighet att välja.

Dessutom är slöjan könsdiskriminerande. Det är inte pojken som måste skyla sig, eller hur. Samtidigt är det inte förvånande att simförbundet intar den här ställningen. Visst flickan på bilden kanske vill bära en lila slöja men uppriktigt sagt kan simförbundet verkligen vara säker på det?

Visa gärna ert stöd för Ulla Gustavsson, det hon sa krävs mod och för det har hon tvingats avgå därför att simförbundet styrs av förvirrande människor som inte förstår vad det fria valet betyder, ej heller har förmåga att inta ett barnperspektiv. https://www.facebook.com/ulla.gustavsson.75

https://unv.is/…/…/rasar-mot-slojbilden-rf-gillar-hedersvald

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp