Daniel Szirányi (M): ”Hatet mot Ungern har gått överstyr”

| 25 februari, 2019

Nu så tävlar moderaterna med socialdemokraterna och allehanda vänstergrupper och medierna i Sverige att fördöma och svartmåla Ungern säger Daniel Szirányi som härstammar från Ungern och som tidigare varit riksdagskandidat för Moderaterna samt medlem i partiet. Han menar att hatet och arrogansen mot Ungern bland svenska politiker och svensk media har gått överstyr och blivit absurd. Han är kritisk till sin partiledare och det förklarar han här i sin debattartikel.

Moderaterna som nu vill tvinga Fidesz att lämna den kristdemokratiska partigruppen EPP.
Daniel Szirányi menar att svenska politiker borde sluta att medvetet svartmåla Ungern och istället fokusera på svenska problem och Sveriges roll i Europa. Det är patetiskt att lilla Ungern skall vara i så starkt fokus i svensk samhällsdebatt.
För när Socialminister Strandhäll (S) skriker nazism p.g.a. skattelättnader inom ungersk familjepolitik och orsakar därmed en internationell diplomatisk kris mellan länderna då har det gått alldeles för långt.

När vänsterliberalerna hotar med demokratins undergång och Moderaterna tävlar om att hata mer än vänstern och går så långt att man vill ta bort cirka tolv ungerska mandat ur den kristdemokratiska partigruppen EPP och därmed förstöra möjligheterna för den egna partigruppen att förbli störst i EU parlamentet, då har det gått på tok för långt.
Daniel Szirányi menar att det är dags för lite rim och reson. Det är dags för fakta och bakgrund.

Här följer lite sådan fakta och bakgrundsinformation:
Ungern är ett land som lidit under både nazistisk som kommunistisk diktatur mellan 1944 och 1989 och är väl medveten om dessa mördande ideologier.
Värdet av frihet är orubbligt bland ungrare. Att etikettera nazism och fascism på folk som själva upplevt dessa hemskheter innebär bara att man inte vet vad man talar om och saknar historisk insikt.

Det var Helmut Kohl fadern till modern europeisk kristdemokratin som bjöd in Fidesz till EPP och Helmut Kohl var nära vän med Viktor Orbán under hela hans levnad. Viktor Orbán höll även minnestal under Helmut Kohls begravning.
Banden mellan CDU/CSU och Fidesz-KDNP är mycket stabila och dessa tål kritik åt båda håll. Att tysk kristdemokrati skulle vara lika självskadliga som Moderaterna och sparka sina ungerska partners från sin partigrupp är att ta i och kommer nog inte att inträffa oavsett vad Ulf Kristersson säger.

Ungrarna associerar ordet ”liberal” till socialism, sedan ”liberalerna” ingick i en regeringskoalition med de före detta kommunisterna vilket bland annat ledde till den ekonomiska krisen 2008-2009. Folket straffade ”liberalerna” i kommande val genom att radera ut dem ur ungersk politik. Ungern har kristdemokrati, genom Fidesz-KDNP, socialdemokrati genom de före detta kommunisterna och så finns de radikala nationalisterna. Liberalerna är obefintliga. Därav är Ungern en illiberal demokrati.

Svenska media klagar ofta på att media inte är balanserad i Ungern. Men till skillnad från Sverige, där statligt ägda mediemajoriteten dominerar (SVT, SR, TV4, CMORE), och borgerliga journalister i princip är obefintliga, har Ungern ett pluralistiskt medielandskap där bland annat den största dagstidningen, den största TV-kanalen och den största medieportalen är starkt regeringskritiska.
Så frågan är vilket land som har den mest regeringskritiska medierna, Sverige eller Ungern?

Efter den ekonomiska krisen 2008-2009 så tvingades Ungern att ta IMF-lån, det var 2009-2010 och då närmade sig landets skuldsättning Greklands. Men efter att landet genomgick omfattande samhällsförändringar från ett post-kommunistiskt bidragsbaserat samhälle till ett land som uppskattar arbete, så har Ungern fått 800 000 fler människor i arbete och har en arbetslöshet på bara tre procent. IMF-lånen är återbetalda, skuldsättningen har gått ner.
Så vad kan man säga om det Kristersson, hur har det gått för Sverige under samma tid kan man fråga sig?

För att läsa hela debattartikeln gå in på länken här under:

https://nyheteridag.se/daniel-sziranyi-m-hatet-mot-ungern-har-gatt-overstyr/?fbclid=IwAR2nsu1DD6IZ_372pg7wOU98A61jg07mj8kuEeTwiquHrTjScf50sbqwYFc

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *