Jenny Sonesson: Fel rädda foster efter legal abort

Idag har SvD en huvudledare som argumenterar för att patienter av svensk sjukvård ska tvingas att bli mödrar mot sin vilja. Abortrade foster som uppvisar livstecken måste räddas med neonatalvård. Jag håller absolut inte med Maria Ludvigsson men vill samtidigt erkänna att abort inte är en etiskt enkel fråga. Det handlar om liv och död. Men aborter klassas felaktigt som anti-barn och anti-moderskap. Abort är i själva verket en del av moderskapet eftersom ansvarsfullt föräldraskap innebär att veta när det finns goda förutsättningar att sätta barn till världen. Vi borde därför acceptera att beslut om liv och död kan finnas parallellt i samma graviditetsvecka anser jag när neonatalvården gör framsteg.

Skrev tidigare en text som fortfarande är aktuell om det problematiska med att försöka rädda foster efter laglig abort.

”Drygt 38 000 aborter rapporteras till Socialstyrelsen varje år. Runt 150 utförs mellan vecka 21 och 22. Det handlar om svåra fosterskador som plötsligt upptäckts fast allt sett bra ut innan. Hjärnskador, dödliga hjärtfel eller outvecklade lungor. Eller gravida som riskerar sin egen hälsa om havandeskapet fortsätter. Eller traumatiserade våldtäktsoffer som förtränger den växande magen. Att dessa lidande patienter utsätts för risken att vården kan tvinga dem att bli mammor är fasansfullt. Ska socialtjänsten omhänderta fostret om det överlever? Familjehemsplacera eller adoptera bort? Tanken svindlar. Regelverket måste bli glasklart. Patienter som avbryter graviditeter lagligt i Sverige ska garanteras att aldrig bli förälder mot sin vilja.

Kvinnor och flickor får inte reduceras till hotell eller kärl för blivande barn när neonatalvården gör framsteg. Vi befinner oss i en teknisk utveckling där fostret och den gravida i allt högre grad blir konkurrenter om juridiska, medicinska och moraliska rättigheter.”

Legendariska Ottar, som grundade RFSU, hade rätt. Barn förtjänar att vara efterlängtade när de föds.

Jenny Sonesson

Läs Sonessons gästkrönika i Dagens Samhälle …

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *