Tino Sanandaji: Svensk kriminologi domineras av flumteorin att brott orsakas av ”strukturer” och ”socioekonomiska faktorer”…

| 4 mars, 2019

När det inte räcker med fritidsgårdar tar Sverige i med hårdhanskarna mot gängkriminella, och placerar de hemma hus sin mamma så de kan få stöd och lättare mörda rivaler. SVD om hur toklandet tokhaneterar farliga gangsters:

”Gängkriminella placerades hemma – begick fler brott.

Flera kriminella inom gängkonflikten i Järva har tidigare omhändertagits för tvångsvård – men placerats hemma hos sig själva. Samtidigt har de kunnat fortsätta begå grova brott, visar SvD:s granskning.

Den 5 januari i år knivhöggs en ung man till döds på en fest i Täby. En av de misstänkta gärningsmännen, en 16-årig pojke, hade bara några veckor tidigare dömts till ungdomsvård för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott – men trots det satts att avtjäna påföljden hemma hos sin mamma.

16-åringens fall är inte unikt. Tvärtom är det bara ett i raden där ungdomar som omhändertagits enligt lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, kunnat fortsätta begå grova brott efter att ha placerats i det egna hemmet. Det visar SvD:s fortsatta granskning av den dödliga gängkonflikten i Järva utanför Stockholm. De 20 mest centrala unga männen i konflikten är tillsammans fällda för 330 brott, däribland mord …Hälften har blivit tvångsvårdade enligt LVU. Minst sex har blivit omhändertagna och sedan placerats hemma hos sig själva – samtidigt som de kunnat begå brott…

Tillvägagångssättet blev starkt ifrågasatt av Stockholms stads socialtjänstinspektörer i en rapport under förra året. – Vi kunde se att det var ärenden där det var helt uppenbart att det sättet att jobba inte räckte för att stoppa dem. De fortsatte att leva väldigt farligt…Åklagare Robert Näppi, som leder mordutredningen, är mycket kritisk till att pojken till en början vårdades hemma. – Han har bevisligen varit på brottsplatsen och kommit hem vid fem. För mig är det ganska enkelt: Hade han varit inlåst hade han inte ens kunnat bli misstänkt”

Svensk kriminologi domineras av flumteorin att brott orsakas av ”strukturer” och ”socioekonomiska faktorer” och inte nämnvärt påverkas av hur många våldsbenägna som rör sig fritt i samhället. De tror därför att vare sig invandring eller inlåsning av våldsmän påverkar brott, enda lösning är mer vänsterpolitik.

Naturligtivs har fängelse negativa effekter som att inlåsning bland andra fångar gör unga mer brottsbenägna, men detta måste ställas mot påvisad effekt att inkapacitering pressar ned brott. Svensk kriminologi har liksom genusteori blivit för ideologiserad för att ge en balanserad bild av forskningsläget.

Tino Sanandaji

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •