Ann Heberlein: EN REFLEKTION PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

Det är naturligtvis viktigt att frågan om hedersetik diskuteras och att denna kvinnoförtryckande ideologi bekämpas. Själv har jag skrivit otaliga texter i ämnet. Nu svämmar offentligheten över av reportage, debattörer och böcker som alla behandlar temat.
Kvinnor med invandrarbakgrund och deras erfarenheter uppmärksammas på olika sätt – mammor i förorten har blivit ett begrepp på sistone.

Ändå gnager det i mig. I skuggan av den debatten finns andra problem som inte diskuteras, som knappt erkänns. Jag tänker framförallt på kvinnors ökade utsatthet och minskade trygghet. Utsattheten för sexualbrott, rädslan för att bli överfallen, trakasserad, våldtagen är inte kopplad till etniciitet. Min blonda dotter är minst lika utsatt för det som en flicka med ursprung i Syrien.

När kan vi börja prata om det?

I Sverige finns en växande grupp fattigpensionärer. Närmare 250 000 har så låg pension att de klassas som fattiga. Det innebär att de har en pension som understiger 11 830 kronor i månaden netto. Majoriteten av dem är kvinnor. De har svårt att få ekonomin att fungera. Sociala aktiviteter, semesterresor och tandvård tillhör sådant som får stryka på foten. Kvinnor som arbetat i många långa år, ofta i offentlig sektor, med att ta hand om barn, sjuka och äldre, kvinnor som slitit ut sina kroppar, tillbringar sin ålderdom med att jaga reavaror och oroa sig för ekonomin.

När kan vi börja prata om det?

Den vanligast orsaken till sjukskrivning är, sedan flera år tillbaka, psykisk ohälsa. Kvinnor är mer drabbade än män. Den psykiska hälsan ökar mest bland kvinnor i åldrarna 30-45 år och bland e yngsta kvinnorna. Ångest, depression och självmord har ökat. Varför mår kvinnor, särskilt unga kvinnor, så dåligt i “världens mest jämställda land”?

När ska i börja prata om det?

Missbruk av alkohol och narkotika ökar bland kvinnor. Ofta är det kvinnliga missbruket av alkohol dolt under en fungerande yta, men alkoholmissbruk ökar bland ofta i övrigt välfungerade kvinnor i medelåldern. Enligt alkoholforskaren Maria Martinsson på Nämndemansgården befinner sig en av tio kvinnor medelåldern i riskzonen för att hamna i ett missbruk. I den här gruppen har alkoholkonsumtionen nästan fördubblats på tio år.

När ska vi prata om det?

Ann Heberlein, på facebook

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Ann Heberlein: EN REFLEKTION PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

 1. Anita Eriksson Finnebråt

  Tack!
  Det är bra att dessa ämnen tas upp på Internationella kvinnodagen. Psykisk ohälsa drabbar allt fler. Överfall på kvinnor blir allt vanligare. Pensionen för många kvinnor är mycket låg, jag vet, med bostadstillägg får jag ut 12.500 kr/mån. Lite mer än förra året. Mat, hyra, tandläkare och medicin kostar mycket. Jag kan inte leva ngt lyxliv på resten.
  Vänligen
  Anita E. F

 2. Martin Owen

  Feminism har på något märkligt sätt kommit att inte bara bli synonymt med begreppet jämnställdhet utan blivit ett mål i sig självt.
  Detta per definition har också kommit att ställa begreppet maskulinitet i motsatsförhållande och därmed likställt detta som det vore av ondo och skall bekämpas.

  Inte undra på att många kvinnor lider under feminismens politiska perversioner och vansinnesläror.

 3. Britt-Mari Åker Söderstedt

  Oj, alltså tillhör jag fattigpensionärerna , hur kunde det bli så med en socionomutbildning i botten och sen tre ytterliga utbildningar. Jag har jobbat inom stat och landsting och lite även i kommun. Och så har jag varit så ekonomisk och dum så jag klarat mig på usel lön och brunnit för mitt jobb. Nu får jag usel pension, när jag jobba tog det tid att betala sv av studielån. Men ändå har jag nu inte mycket av valfrihet varken att bo eller leva i övrigt. Jag har tyvärr sparat lite på banken så då blir det inga bostadsbidrag först ska vi skinnas , så vi har högst 100 000. Vi finns oxå inte bara sjuksköterskor och. andra lågavlönade som det brukar pratas om. Men den mellangrupp som kommer i kläm när man höjer pensioner för de med lägst pensioner talar man inte om. Jag har 10697 kr i mån efter skatt, hög hyra skulle ej kunna bo kvar om min make avled .

Kommentarer är stängda.