Han är en av de farligaste personerna som har rest från Skandinavien för att strida för ISIS

| 9 mars, 2019

Norrmannen Michael Skråmo stred för IS i Syriien. Före gripandet har han tagit sig från by till by för att gömma sig.

Svensken Jesper Söder, som har stridit mot IS för den kurdiske YPG-milisen, hade kontakt med den norska medborgaren Michael Skråmo (33) för några månader sedan.

– Han är en av de farligaste jihadisterna jag har mött som har rest från Skandinavien. Han är starkt troende och har sagt att han heller tar sitt eget liv eller dödar sina barn och överlämnar sig, berättar  Jesper Söder till NRK.

I måndags blev den norska medborgaren Michael Skråmo gripen i området runt byn Baghouz i Syrien – ett IS-kontrollerat område som nu är i upplösning. Skråmo överlämnade sig odramatiskt tillsammans med flera svenske medborgare.

Enligt Jesper Söders källor i Syrien har Michael Skråmo haft åtskilliga möjligheter att överlämna sig till YPG och transporteras ut från området i Syrien med sina barn. Men han har flera gånger avböjt, tills nu.

Söder skall ha haft kontakt med Skråmo för några månader sedan.

– Jag skrev till honom att jag var övertygad om att det som han står för är rätt och att jag ville att han skulle lära mig allt han kunde om islam. Han accepterade. Jag skrev saker jag inte står för för att få information från honom, säger Söder.

– Han vill framstå som lärd, vara en förebild, en som folk skall lyssna på. Han vill synas och höras. Han är väldigt manipulativ och det gör honom farlig. Han skulle aldrig ta på sig en självmordsväst, det är han för feg för. Men han är farlig för han kan få andra att göra det, enligt Söder.

I en tre år gammal propagandavideo uppmanar en gråtande Skråmo svenska jihadister till att resa från Sverige och ansluta sig till «de helliga krigen» i Syrien.

Michael Skråmo är norsk medborgare med norska föräldrar, men har växt upp i Göteborg.

– Jag är övertygad om att Norge kommer att ta hem honom. Jag tror att Sverige tillsammans med Norge kommer fram till en dialog och utbyter information, och att han döms och får fängselsstraff i Norge, tror Söder.

Det svenske säkerhetspolisen Säpo har inte velat lämna några uppgifter om personer som har rest till Syrien för att strida för ISIS.

Kommunikationsdirektör i PST, Trond Hugubakken, säger till Dagbladet att det på sikt kan bli aktuellt att ställa Michael Skrårmo inför rätta i Norge.

– Han är norsk medborgare och har ertappats med ett deltaga i en terrororganisation. Således finns grund för att åtala honom i Norge, säger Hugubakken till tidningen.

Skråmo har sju barn varav tre är födda i Syrien. Hans fru, Amanda, dödades för några veckor sedan under ett bombangrep.

De sju barnen har tagits hand om av YPG och skall befinna sig i säkerhet.

Text översatt från NRK: Jan-Ove Malmgren
Källa: https://www.nrk.no/urix/_-han-er-en-av-de-farligste-som-har-reist-fra-skandinavia-1.14460464
Video: https://www.nrk.no/urix/_-han-er-en-av-de-farligste-som-har-reist-fra-skandinavia-1.14460464
Bild: Terje Pedersen/TT

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •