Örebro förbereder sig för IS-återvändare – socialtjänsten kan få ta första kontakten: ”Kommunen har ett ansvar”

| 11 mars, 2019

Örebro förbereder sig nu för att ta emot IS-återvändare och deras familjer. Men än vet man inte om det finns några eller hur många de i så fall kan vara.

– Det är en väldigt komplicerad situation som väcker väldigt många känslor, säger Sven-Göran Wetterberg, samordnare för gruppen Center mot våldsbejakande extremism.

Mellan 2013 och 2014 åkte drygt 20 personer från Örebro till Syrien. Hur många som anslöt sig till IS är osäkert. Runt tio kom tillbaka ganska snabbt, fyra tror man har avlidit i strider. Sedan 2015 har ingen åkt.

Men nu i samband med att IS-fästen i Syren har fallit och IS-anhängare har tagits till fånga har frågan blivit mer aktuell. I onsdags hade man ett första större möte för att förbereda sig för eventuella återvändare.

– Vi vet egentligen inte vad som väntar oss, säger Sven-Göran Wetterberg. Men finns det örebroare kvar där nere så är det en tuffare grupp av personer än de som kom tillbaka tidigare. De är mer övertygade människor, mer hard core, som vi riskerar att få hem hit.

Det blir troligtvis socialtjänsten som kommer att ha första kontakten med de här personerna.

Är det verkligen socialtjänsten som kommer att ha första kontakten med återvändande IS-svenskar?

– Det kan det bli, men det är inte helt lätt att möta en sådan här person. Vi måste komma överens om vem som tar den första kontakten. Kanske blir det Säpo? Hursomhelst är det en väldigt komplicerad situation.

Men kommunen har ett ansvar att ta hand om dem?

– Ja, det är självklart. Om de är invånare här så har kommunen ett ansvar, men för den skull har de inte rätt till vad som helst, säger Sven-Göran Wetterberg.

Beväpnade män från Islamiska staten marscherar i staden Raqqa i Syrien.

Om inte Morgan Johansson 2013 röstat ner förslaget för en ny lagstiftning när det gäller att kriminalisera terrorism så hade vi sluppit återvändande ISIS-krigare – alternativt hade de återvänt till Sverige och kunnat bli lagförda och dömda för terrorbrott.

Den där Morgan Johansson är en orm för att använda ett ordval från en känd kriminolog.

Text: Jan-Ove Malmgren
Länk: https://www.na.se/artikel/orebro-kommun/orebro-forbereder-sig-for-is-atervandare-socialtjansten-kan-fa-ta-forsta-kontakten-kommunen-har-ett-ansvar
Bild: Robban Andersson/TT

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •