Att lämna EU verkar svårare än att gå med

| 14 mars, 2019

Det utan jämförelse största samtalsämnet i Spanien just nu är Brexit. Inte bara för att det lever så många britter på Iberiska halvön utan också för att det påverkar Spanien i hög grad med handelsutbyte, turism och inte minst hur det ska bli med Gibraltar, den brittiska enklaven i Spaniens sydvästra hörn.

Därför följer man Brexit med stort intresse i tidningar och media. Britterna är sen länge den största gruppen av bosättare i Spanien och en “hård” Brexit skulle ställa till det för många av dem om man hamnar utanför EU. Det är allt från sjukvård, valuta och pensioner.

Även för svenskt vidkommande får Brexit naturligtvis konsekvenser beroende på hur det utformas då det är en av våra största handelspartners.

Man kan inte med bästa vilja påstå att det gått bra för Theresa May i hennes förhandlingar med Bryssel. Den här veckan har varit den mest förödmjukande hittills i hennes ämbetsperiod som kantats av förödmjukelser, skriver The Economist.

På tisdagen röstade parlamentet ner Theresa Mays brexitavtal för andra gången och på onsdagen röstade de ner Mays förslag om att göra en så kallad hård brexit om hennes avtal inte godkänns.

I normala fall hade premiärministern avgått omedelbart redan på tisdagen men det här är inte ett normalt fall. May tror, trots skepsis från alla omkring henne, att ett till försök kommer att räcka och hennes egna Tory-parti har inget tydligt sätt att göra sig av med henne. Hon överlevde en förtroendeomröstning i december i fjol och kan därför inte utmanas igen förrän december i år.

Att lämna EU verkar svårare än att gå med är den slutsats man kan dra av detta. Det kanske var det som fick både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att ändra kurs i förhållandet till EU-utträde för svensk del.

Läs i Omni här…

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •