Polisen i Stockholm tar in pensionärer för att lösa dödsskjutningar

| 16 mars, 2019

Det är verklig kris hos polisen i region Stockholm nu, och de måste förstärka sina resurser. Till hjälp för att stärka dessa resurser tar de in nio pensionärer.
Ja, det är inte vanliga pensionärer de tar in utan det handlar om nio pensionerade poliser.
Kommenderingschef i region Stockholm Jan Evensson säger: “Med den erfarenhet och entusiasm de har så kommer de kunna bidra från första dagen.”

Dessa pensionärer kommer sannerligen att ha och göra för i region Stockholm hanterar just nu ungefär 120 ärenden om mord eller mordförsök som i flera fall är kopplade till skjutvapenvåld. Därutöver har de en massa andra allvarliga brott som misstänkta våldtäkter, människorov och utpressning.
Sedan början av 2017 har närmare 40 personer skjutits ihjäl i konflikterna mellan olika kriminella grupperingar i Stockholm. Samtidigt som detta har polisregionen de senaste åren tappat 250 anställda, trots nyrekryteringar.

Så där är nog arbete åt dessa nio pensionerade poliser.
Denna satsning är ett pilotförsök, och där dessa nyligen pensionerade återvänder till polisen på deltid. Enligt uppgifter är poliserna gamla rutinerade grova brottsutredare och har god kunskap i ämnet.
Jan Evensson säger: “Det är en smart lösning. Med den erfarenhet och entusiasm de har så kommer de kunna bidra från första dagen. De kommer kunna sätta fast en del banditer och med varje lagföring får vi ett bättre läge.”

Poliserna lär enligt Evensson vara förväntansfulla och laddade. Och de har en bra energi som jag tror kommer smitta av sig. Pilotprojektet ska till att börja med pågå året ut men redan nu pågår diskussioner om att återanställa fler pensionärer.
Men nu frågar jag mig om hur länge deras entusiasm varar, hur länge dessa poliser orkar med den bördan att utreda dessa typer av fall innan de, precis som de poliser som slutat på grund av utbrändhet och leda över den situationen polisen befinner sig i?

För även om dessa poliser bara ska jobba på halvtid så kommer arbetsbördan att vara stor. Och hur länge kommer de att orka med detta?
För betänk att dessa är pensionerade poliser och man tycker att om man väljer gå i pension är man trött på yrket, trött på eländet?
Så vi lär nog få höra mer om detta experimentet och om det slår bra ut, eller om dessa pensionärer inte orkar med den bördan som nu läggs på deras axlar.

För sammanställningar om antalet skjutningar i området visar att dessa har minskat något, men samtidigt har det dödliga skjutvapenvåldet ökat då under perioden, 1 januari till 14 mars har sex personer skjutits ihjäl i Stockholmsregionen.
Evensson säger: “Det visar att vi, tillsammans med övriga samhället, måste trappa upp våra insatser ytterligare.”
Så som jag skrivit innan, dessa poliser kommer att få mycket att göra. Så nu får vi bara hoppas att deras entusiasm uppväger arbetsbördan så att de stannar kvar under hela pilotförsöket.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/pensionarer-tas-in-for-att-losa-dodsskjutningar?fbclid=IwAR0rikpAhopXJltD7Hrrw9B-_3TjLtk6IfsbgNqrmE5NjzESN3vMe7iL6YA

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *