Nuri Kino: Glöm inte de kristna martyrerna i kriget mot terroristerna.

| 20 mars, 2019

I kriget mot ISIS har jag sällan sett att man rapporterat att SDF, den styrka som krigar mot ISIS, består av tre folkslag, av assyrier/syrianer, kurder och araber. Kino Gabriel som är SDFs presstalesman och en av koordinatorerna av deras krigsföring mot ISIS är assyrier/syrian. Kristna finns både i Bashars opposition och i den syriska armén, många har fallit martyrer i kriget mot islamisterna. Nästan alla vi assyrier/syrianer som bor i Sverige har en koppling till Kamishli, som det nu flitigt skrivits om. Jag har sett journalister från tolv länder stå framför tv-kameror just där. Jag har mina kusiner kvar där och jag har tillbringat mycket tid i staden. Min pappa var frisör där. Men nästan ingen av reportrarna har nämnt stadens historia, att den befolkades av vårt folk efter folkmordet mot oss 1915.

Ett exempel på varför assyrier/syrianer tvingades ta till vapen för att försvara sig mot islamisterna under detta folkmord mot vårt folk är Khabour. Det fanns innan ISIS attack mot de 30 byar som finns vid Khabourfloden 20 000, idag är det inte ens 800 kvar. Glöm aldrig att ISIS försökte utrota yezidier, kristna, shiamuslimer och andra som de anser är kuffar. Helt utrota. Glöm inte de hundratals kyrkor som har sprängts i luften de senaste femton åren, glöm inte alla som har kidnappats, slaktats, inte alla barn som har försvunnit. Glöm inte folkmordet. För nu börjar tystnaden igen, medierna är upptagna med annat.

Själv kommer jag – till exempel – aldrig att glömma den syrisk-ortodoxa familj som hittades i en brunn i Sadad, 36 personer. Och de bilder som skickades till mig när liken hittades … För alltid i mitt hjärta.

Nuri Kino