Vilket straff ska Anna Lindstedt ha, det som åklagaren förordar eller det SÄPO vill hon ska få?

| 21 mars, 2019

Att Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt är misstänkt för brott mot rikets säkerhet efter att hon vid mötet med “kinesiska affärsmän” och bokförläggaren Gui Minhais dotter agerat på egen hand och utan sanktioner från den svenska staten har varit känt ett tag nu. Men vad som nog är mindre känt är att åklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål och SÄPO inte har samma syn för vilket brott den förra ambassadören ska åklagas för.

Åklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål vill åtala ambassadören för “egenmäktighet vid förhandling med främmande makt”, paragraf 19 i brottsbalken. Ett brott som kan ge en dom på högst två års fängelse.
SÄPO vill däremot åtala ambassadören för “trolöshet vid förhandling med främmande makt”, ett mycket allvarligare brott som ger minst två år och upp till tio år i fängelse.

Iain Cameron, professor i internationell rätt vid Uppsala universitet säger: “Det är två olika brott och den allvarligare – trolöshet- ger ett högre straff. Då måste man även uppfylla kravet på att den misstänkte orsakat Sverige ”ett avsevärt men”.”
Men oavsett vilket brott ambassadören åtalas för så måste enligt Iain Cameron åklagaren bevisa att ambassadören haft ett uppsåt att begå brottet.
Han säger vidare: “En viktig faktor är hur mycket UD kände till om dessa förhandlingar. Om ambassadören har förankrat sitt agerande kommer det att bli svårt att få en fällande dom.”

Iain Cameron hävdar att man vid förhandlingar med representanter för utländsk makt måste ha ett tydligt mandat från UD eller regeringen.
Han säger: “Det är möjligt att den svenska ambassadören inte agerat enligt gällande instruktioner. Även om det inte leder till åtal kan det finnas andra disciplinära åtgärder för att hon kringgått rutinerna.”
Och under gårdagen tilldelades Anna Lindstedt en försvarsadvokat som nu nog kommer att ha ett digert arbete att få den förra ambassadören frikänd från antingen den ena eller andra åtalspunkten.

https://www.svt.se/…/ex-ambassador-anna-lindstedt-misstankt…
https://www.svt.se/…/ambassador-utreds-for-mildare-brott-an…
https://www.svt.se/…/en-person-misstanks-for-brott-mot-rike…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *