CENSUR. Facebooks communityregler används för att tysta.

| 23 mars, 2019

Jag skrev en text om yttrandefrihet och om Tommy Robinson. För den texten har kanske vår tids största yttrandefrihetskämpe Katerina Janouch blivit blockerad från Facebook i sju dagar.

Facebook ser sig om ett maktens verktyg men de har mer att förlora på att upprepat få sin ställning ifrågasatt genom att grundlöst blockera Katerina, än Katerina har på att bli blockerad. Faktum är att deras agerande säger mer om dem själva än det gör om Katerina som blivit blockerad.

Dessutom har Facebook aldrig förstått att yttrandefriheten är en rättighet som inte behövs för dem människor som har ”rätt” åsikter. Det är en rättighet för dem som tycker tvärtemot vad dem som tycker ”rätt” gör.

Det riktiga måttet på hur frisk en yttrandefrihet är faktiskt hur journalister och författare som Katerina Janouch och skribenter som jag själv behandlas. Vi som anses vara oliktänkare, annorlunda, avarter därför att vi provocerar, protesterar och är en nagel i ögat på etablissemanget, borde värnas i en demokrati. Vi som aldrig ger oss trots att man upprepat försöker tysta oss, borde inte tystas i en demokrati. Vi som skriver ut Tommy Robinsons namn trots att man reglerat det utifrån en osynlig regel om man inte får göra det.

Texten om Tommy Robinson handlar om yttrandefrihet. Den texten skrev jag Madeleine Lilja Rönnqvist. Den delade Katerina den 10 mars. Den 22 mars får hon information om att inlägget strider mot Facebooks communityregler. Det är alltså en nyhetstext om yttrandefrihet. Det finns ingen stötande bild eller text. Som Katerina skriver i ett mejl till mig: ”Yttrandefrihet betyder att man ska kunna skriva även om åsikter man inte delar. Det finns inget nedsättande, rasistiskt, homofobt, kvinnokränkande eller på något sätt olämpligt i texten.” Katerina och jag kan inte dra någon annan slutsats än att man inte ens får nämna namnet Tommy Robinson på Facebook? Om det är så, ja då är det riktigt skrämmande.

Facebook borde förstå att de gräver sin egen grop. Försvaret för yttrandefriheten börjar med oss. Vi som är de ovanliga i etablissemangets ögon. Det duger verkligen inte med att försvara dem som tycker rätt, att ge enbart dem rätten att yttra sig. Vad blir det för samtal då?

Att vara en social plattform som Facebook innebär också ett ansvar men framför allt att ha modet att erkänna det ansvaret. Det vill säga att försvara och respektera andras rättighet att få yttra sig. Eller inbillar sig Facebook att om de inte markerar mot Katerina så kommer de förlora? Förstår de inte att de förlorar just därför att de inte tillåter? Alltså kan inte reaktionen mot Facebook bli annat än fler yttranden om deras agerande och försök att tysta Katerina. Om vi inte reagerar kommer Facebook lyckas med vad jag tror är deras egentliga anspråk i att blockera Katerina: Att omvandla henne till en kvinnlig Tommy Robinson som måste tystas på alla sociala plattformar hon verkar på. I rimlighetens namn borde det ha varit jag, Madeleine Lilja Rönnqvist som blockerades, eller hur? Det är ju ändå jag som skrivit texten inte Katerina. Men jag är inte blockerad utan de riktade in sig på henne.

Till ansvariga på Facebook vill jag säga. Hoppas ni en gång förstår att det är i mötet mellan olika yttranden som yttrandefriheten hålls vid liv. Det är därför det är så viktigt att olika argument och åsikter ställs mot varandra. Vem vet kanske vi kan påverka varandra, och faktiskt lära oss något viktigt på vägen om det dem eller det vi yttrar oss om.

Men förutsättningen för att det ska kunna ske är att man inte försöker tysta dem som har en stark röst, vare sig med vapen eller Facebooks communityregler.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “CENSUR. Facebooks communityregler används för att tysta.

  1. Arneik

    Om folk begrep vad FB står för, så hade dom aldrig befattat sej med den skiten. FB är ju MOT yttrandefrihet. Är det så svårt att fatta? Om alla kloka människor avslutade sina FB -konton, så dör FB….. Så enkelt är det!

Kommentarer är stängda.