Falsk hemtjänst härjar i Borås, ett tiotal rån eller rånförsök den senaste månaden

| 25 mars, 2019

Vårt säkra och trygga Sverige finns inte längre ?
För om det funnits så hade inte polisen i Borås behövt gått ut för att varna äldre som har hemtjänst för att där finns personer som uppger sig för att arbeta för hemtjänsten när de är ute för att stjäla. Bara under den senaste månaden har ett tiotal anmälningar kommit till polisen om åldringsbrott. I samtliga fall har gärningspersonerna uppgett sig komma från hemtjänsten, vilket Borås tidning tidigare rapporterat om.

Och nu på lördagen rapporterades det om två nya åldringsrån under loppet av cirka en timma. Det första inträffade vid 19.30-tiden i stadsdelen Byttorp i Borås. Det var en äldre man fick besök av en man som sade sig komma från hemtjänsten.
Jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås Thomas Andersson säger: “Men den utsatte var en pigg äldre man som följde efter hela tiden, så mannen fick inte med sig något. Han gick därifrån tomhänt.”

Efter en timma var det åter dags, denna gången på Norrby. Där var det en äldre kvinna som drabbades.
Thomas Andersson säger: “Kvinnan kastades ned i sin säng. Gärningsmannen kom över smycken, oklart till vilket värde.”
På frågan som tidningen ställer om det var samma gärningsman på båda platserna svarar Thomas Andersson: “Det går inte att utesluta, åtminstone inte vad gäller de två sista händelserna. Om det stämmer överens med de tidigare vågar jag inte säga.”

Vid samtliga fall i mars månad har förövaren utgett sig från att komma från hemtjänsten. Som tur var fick ingen av de sista rånoffer några fysiska skador, men hur det är med de psykiska vill inte Andersson svara på. Borås hemtjänst har tidigare förfasats över de många åldringsbrotten.
Biträdande verksamhetschef Anna Jakobsson har tidigare sagt till Borås tidning: “Det är fruktansvärda brott. Nu hoppas vi bara att polisen klarar upp det här så fort som möjligt.”

Och nu vill polisen uppmärksamma de äldre på brotten, tala om vilket tillvägagångssätt rånarna använder sig av.
Thomas Andersson säger: “Vi hoppas att både de äldre och deras anhöriga läser tidningen. Har man hemtjänst ska man kontrollera med ID-kort så att det inte är någon annan person som försöker ta sig in.”
Han fortsätter med: “Man måste vara vaksam. Det behöver inte vara att de säger sig komma från just från hemtjänsten, utan det kan exempelvis vara från kommunen eller från ett elbolag.”

Men jag frågar mig varför det tar en månad och ett tiotal åldringsrån innan polisen går ut med denna varning?
Man tycker att det borde de och framförallt hemtjänsten i Borås gått ut med redan efter det första eller andra rånet.
Man ställer sig frågande till varför de dröjt med denna varning, kan det vara att de är åldringsrånaren eller rånarna på spåren och de inte vill varna den/dessa?
Eller är det så att varken polis eller hemtjänst brytt sig om det så mycket, inte lagt ihop det ena rånet med det andra trots att det varit äldre som drabbats?
Ja där är många frågor man kan ställa sig om detta, men man lär inte få några svar.

https://www.expressen.se/…/falsk-hemtjanst-harjar-valdsam…/…
http://www.bt.se/…/tva-nya-aldringsbrott-i-centrala-boras-…/